U trendu

9 jako loših navika mogu znatno da vam skrate život

Brojna naučna istraživanja bave se problematikom svakodnevnih navika i njihovim uticajem na naše zdravlje i dugovečnost te su dokazali kako neke od navika zaista mogu značajno narušiti naše stanje i skratiti nam život.

1. Noćno prejedanje
Nedavna istraživanja Medicinskog fakulteta u Pennsylvaniji otkrila su da noćni zalogaji mogu znatno uticati na zdravlje i životni vek. Oni deluju na metabolizam masti, gomilanje viška kilograma, neravnotežu šećera u krvi te porast glukoze i insulina.

2. Kasno gledanje serija
Redovno gledanje serija do kasno u noć može skratiti život jer utiče na dobar san. Nedostatak sna povezan je sa niskim nivoima melatonina i povećanim stresom koji opet vodi do povišenja nivoa hormona stresa kortizola. Visoki kortizol vodi do insulinske rezistencije, porast šećera u krvi, porasta težine i niza metaboličkih promena koje rezultuju ozbiljnim bolestima.

3. Previše soli
Svako telo na drugačiji način podnosi unos soli, a višak kod svih može da naruši zdravlje i vodi do bolesti srca i bubrega. Klinika Cleveland navodi da visoki krvni pritisak može biti rezultat dugoročnog unosa previše soli, a on oštećuje arterije i krvne žile. Zbog toga će dotok kiseonika prema organima biti niži, a povisiće se rizik od moždanog i srčanog udara.

4. Neadekvatno pranje ruku
Ako već kao čovečanstvo naviku pranja ruku nismo stavljali na prvo mesto pre pojave pandemije, stručnjaci su svakako njenu ulogu u očuvanju zdravlja i sprečavanju širenja bakterija i virusa istakli pojavom COVID-19 bolesti. Ako se prisetimo epidemije SARS-a 2003. godine, jasno je da tokom života možemo očekivati više epidemija.

5. Ne koristite konac za zube
Možda toga niste bili svesni, ali svakog dana biste trebali koristiti konac za zube. Mikroorganizmi koji se nakupljaju između zuba mogu prouzrokovati upalu desni. Upala u ustima može podstaći rast bakterija koje se krvotokom mogu proširiti po celom telu.

6. Nezaštićeni polni odnos
Iako danas zahvaljujući modernoj terapiji ljudi mogu živeti sa HIV-om, postoji niz polno prenosivih bolesti koje mogu znatno skratiti život poput sifilisa, hepatitisa B ili hepatitisa C.

7. Grizete nokte
Ako mislite da se ćete preneti bakterije s prstiju u usta, to je tačno. Ali veću zabrinutost izaziva i činjenica da će bakterije iz usta preći na nokte i dospeti u nokatnu ploču. Odatle će se apsorbovati u krvotok, a to može voditi do opasne infekcije krvi, odnosno sepse.

8. Istiskujete bubuljice
Istiskanjem bubuljice ugrožavate sebe, ali i druge. Department of Health of Cape May County u New Jerseyu ističe kako se na taj način može preneti izuzetno opasna infekcija stafilokokom.

9. Preskačete doručak
Doručak je izuzetno važan za regulaciju šećera u krvi. Za ljude koji boluju od dijabetesa tipa 2, bolesti nadbubrežne žlezde i sličnih stanja, doručak je gotovo najvažniji obrok u danu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.