Ajnštajnove misli koje treba ponavljati svoj deci sveta

Stvari u koje je verovao umeo je da podeli sa drugima tako jednostavno da ih je i obično dete moglo razumeti – jer, kako možete tvrditi da nešto znate, ako to ne možete objasniti jednom šestogodišnjaku.

Jednom je veliki pesnik Gete rekao da je veliki pesnik pre svega velik pa tek onda pesnik. U svetu naučnika, Albert Ajnštajn je bio taj koji je pokazao da veličina jednog čoveka ne mora da ostane zatvorena u teško razumljivim naučnim spisima.

Kao što je i sam tvrdio da treba, stvari u koje je verovao umeo je da podeli sa drugima tako jednostavno da ih je i obično dete moglo razumeti – jer, kako možete tvrditi da nešto znate, ako to ne možete objasniti jednom šestogodišnjaku.

Ako se osvrnete za sobom, shvatićete da bi vas ovi citati Alberta Ajnštajna mnogo ranije mogli naučiti najvažnijim stvarima sa kojima ćete se susresti u životu. Prenesite ih onima koji svet tek otkrivaju.

– Mašta je važnija od znanja

– Najlepše što možemo doživeti je ono što je tajanstveno. To je temeljni osećaj koji stoji u zametku svake umetnosti i nauke…

– Razlika između gluposti i genijalnosti je to što genijalnost ima svoje granice

– Kad čovek sedi jedan sat sa lepom devojkom, to vam se čini kao jedan minut. Ali neka sedi jedan minut na vrućoj peći – to je duže od jednog sata. To je relativnost.

– Ne možemo rešiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

– Intelektualci rešavaju probleme, genijalci ih sprečavaju.

– Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren.

– Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste.

– Ako nešto ne možete da objasnite šestogodišnjem detetu tada ni vi sami to ne razumete.

– Važno je ne prestajati postavljati pitanja. Znatiželja ima svoj razlog postojanja. Čovek ne može izbeći osećaj strahopoštovanja dok promišlja tajne večnosti, života, veličanstvene strukture stvarnosti. Dovoljno je svakog dana pokušati shvatiti i maleni deo te tajne. Nikada se nemojte odreći svete znatiželje.

– Čovek koji nikad u životu nije napravio grešku nikada nije započeo ništa novo.

– Obrazovanje, to je ono što ostane nakon što zaboravite sve što ste naučili u školi.

– Jednom kad prestanete da učite, počinjete da umirete.

– Velike duše uvek je dočekivao žestok otpor osrednjih umova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.