U trendu

Ako dopuštate psu da vas liže, morate biti svesni da stavljate svoje zdravlje na kocku, lekar otkriva i zašto

Psi vam pružaju svu potrebnu pažnju, pa zbog toga nije ni čudo što se vrlo često nađete u međusobnom zagrljaju. Priznajte da često razmenjujete i poljupce, a kada su psi u pitanju ovde se misli na – lizanje.

Kućni ljubimci, kao i deca, imaju potrebu da vam pokažu ljubav na svaki mogući način, pa i tako što će vas polizati i ostaviti svoju pljuvačku svuda po vama. Psi definitivno prednjače u tome. Ipak, ovakva ljubav je opasna po vaše zdravlje.

Kad dopustite psu da vas liže, morate da budete svesni da stavljate svoje zdravlje na kocku.

– U ustima vaših pasa se nalazi gomila bakterija, virusa i gljivica – objašnjava dr Nilandžan Nandi.

Pseća pljuvačka sadrži proteine, koji su pogodni za negovanje i regeneraciju njihove kože, ali u njenom sastavu se nalaze i neki mikroorganizmi na koje čovek nije otporan.

Neke bakterije koje psi prenose na čoveka izazivaju zoonotska oboljenja. Te bakterije su najčešće klostridija, ešerihija koli, salmonela i kampilobakter.

– Kada vas pas poliže po koži, mala je verovatnoća da vam prenese ove bakterije, jer se tim putem apsorbuje jako mala količina njegove pljuvačke – obrazlaže dr Nandi.

Međutim, treba da budete oprezni kada se pseća pljuvačka nađe na vašem licu, pogotovo u blizini nosa i usta. Tada je verovatnoća da se zarazite dosta velika, a najčešće nastrada sistem za varenje i tegobe su prilično komplikovane, od povraćanja i proliva do ozbiljnog trovanja.

Nešto drugačija situacija je sa mačkama.

Ovi ljubimci ne jedu fekalije, pa je mogućnost za dobijanje sličnih zaraza svedena na minimum. Ali mačke mogu da vam prenesu bakterije koje izazivaju teške iritacije kože praćene visokom temperaturom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.