U trendu

Ako imate instaliranu ovu aplikaciju na telefonu, odmah je obrišite: Može da vam isprazni tekući račun

Proverite svoj telefon

Stručnjaci za bezbednost na internetu upozoravaju na lažne aplikacije koje su se pojavile u prodavnici aplikacija  i sadrže opasne viruse, tzv. trojance.

Stručnjaci savetuju korisnicima da uvek instaliraju aplikacije na svoje mobilne uređaje isključivo putem zvaničnih onlajn prodavnica, prenosi N1 Slovenija.

Za korisnike Androida to je Google Play, dok je za korisnike Apple uređaja to App Store.

No, čak i zvanične prodavnice više nisu potpuno sigurne od aplikacija koje sadrže zlonamerni softver koji može zaobići sve sigurnosne mehanizme.

Više nego Appleov App Store, Google Play, prodavnica za Android, čini se podložnijom opasnim aplikacijama.

Nedavno je ruski proizvođač antivirusnog softvera „Dr.Web“ upozorio na više aplikacija koje su se pojavile u Google Play prodavnici i sadrže trojance. Iako je Google u međuvremenu uklonio zlonamerne aplikacije iz svoje prodavnice, milioni korisnika već su instalirali te aplikacije na svoje uređaje.

Ako imate bilo koju od njih instaliranu na svom uređaju, preporučuje se da je obrišete.

Obrišite ove aplikacije

Među najčešće instaliranim aplikacijama koje sadrže trojance nalaze se četiri igre. To su: “Agent Shooter,” “Rainbow Stretch,” “Rubber Punch 3D,” i “Super Skibydi Killer.”

Prilikom pokretanja ovih aplikacija, trojanci rade u pozadini, troše resurse telefona i neprestano prikazuju nametljive oglase.

U nekim slučajevima, aplikacija menja svoju ikonu u potpuno prozirnu, ostavljajući prazno ime, što otežava primećivanje korisnicima. Ponekad zlonamerni program zamenjuje svoju ikonu ikonom Chrome pretraživača.

Kada korisnik pokuša da otvori Chrome, trojanac se pokreće u pozadini, bez korisnikovog znanja.

Druga opasna aplikacija koja skriva trojanac naziva se „Android.Joker“. Ova aplikacija može uzrokovati nepredviđene troškove jer pretplaćuje korisnike na različite usluge, istovremeno imitirajući mnoge postojeće aplikacije.

„Dr.Web“ je takođe upozorio na neke druge aplikacije koje mogu predstavljati opasnost za korisnike, posebno one povezane s akcijama i drugim oblicima ulaganja. Među njima su „MoneyMentor“, „FinancialFusion“, „GazEndow Economics“ i „Financial Vault“. Ove aplikacije pokušavaju da zavaraju korisnike i preusmere ih na lažne stranice za ulaganje.

Aplikacije s trojanskim konjima uključuju i „Eternal Maze“, „Jungle Jewels“, „Stellar Secrets“, „Fire Fruits“, „Cowboy’s Frontier“, „Enchanted Elixir“, „Beauty Wallpaper HD“ i „Love Emoji Messenger“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)