U trendu

Ako je Malu Gospojinu vedro i sunčano, evo kakva nas zima čeka: Staro verovanje koje ne greši

Sutra je jedan od velikih praznika, takozvani ženski praznik, Mala Gospojina. U narodu se ovaj praznik slavi uz živopisne običaje, uglavnom posvećene rađanju. Veoma je cenjen kod Srba, a u većini mesta održavaju se vašari i druge svečanosti, proslave i molitve.

Takođe, na Malu Gospojinu mnogi planiraju i ugovaraju svadbe i venčanja, jer, prema predanju, ona mladencima, verenim, i venčanim na ovaj dan daruje posebnu blagoslov.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine da ostanu sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izlegnuti u ove dane biće dobre nosilje.

Veruje se da ako na ovaj praznik bude vedro, bez oblaka i ako se vidi sunce tokom većeg dela dana, veruje se da će jesen i zima biti blage, piše Prva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar