U trendu

Ako nekome želite zdravlje i dug život poklonite mu ovaj prekrasni cvet!

Iako begonija važi za veoma osetljivu biljku za ovakvu lepoticu vredi se potruditi, pronađite joj odgovarajuće mesto na balkonu, ili u bašti i u njoj ćete uživati celog leta. Prema narodnom verovanju, begonija će pomoći u oporavku od bolesti i pomaže zdravlju starijih osoba. Predstavlja želju za produženjem života osobi koja ju je dobila na poklon.

Baštovani je zovu bombonica, mala begonija, devojačko srce (Begonia semperflorens) i dobro je poznata mala biljka do 25 cm visine uglavnom uspravnog rasta. Nema domaće bašte u kojoj nema ovih cvetnica koje su veoma zahvalne za gajenje bilo u saksijama bilo na otvorenom.

Krupnim, jednostavnim ili punim cvetovima u beloj, crvenoj, roze, narandžastoj i  žutoj boji, kao i šatiranim laticama, begonija u drugi plan stavljaju sve ostale cvetnice.

Prirodno stanište begonija su tropske kišne šume i to viši delovi stabala. Kada to znamo, jasno nam je da im treba adekvatno mesto.  Većini vrsta odgovara svetlo stanište, ali bez direktnog sunca, jer cvetovi i listovi mogu dobiti opekotine (braon fleke).

Dekorativne begonije šarenih listova traže više svetlosti u odnosu na većinu jednogodišnjih cvetnih begonija. Ove biljke vole toplije mesto u stanu. Tokom zime temperatura u postoriji treba da je najmanje 18 °C tokom noći.

Postoji više hiljada vrsta begonija i još nekoliko varijeteta. Po građi korena, dele se na rizomske, gomoljaste i begonije sa vlaknastim korenom. Rizomi su debeli, mesnati izdanci koji u sebi skupljaju hranljive materije i vodu, koje biljka koristi u vreme suše. Ove biljke karakterišu lepi, puni cvetovi, kao i dekorativni listovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.