U trendu

Ako ovo čujete od bliske osobe, odmah prekinite odnos: Okruženi ste manipulatorom, a ne prijateljem

Svi mi, s vremena na vreme, nesvesno izgovorimo neku manipulativnu frazu, ali problem je kada to osoba radi svesno i sa jasnim ciljem.

Evo kojih 6 rečenica možete da čujete od manipulatora:

1. „Preteruješ sa reagovanjem“

Verovatno ste ovo čuli više puta u životu, a taj izraz koriste i mnogi roditelji kada se deca uznemire. Takođe, ovo je česta rečenica u partnerskim odnosima kada se naljutite na partnera zbog njegovih postupaka, a on vam nameće stav da preterujete. Ukoliko osoba često govori ovu rečenicu kako bi sebe opravdala za greške, to može biti crvena zastavica.

2. „Ako me voliš, uradićeš to.“

Ovo je vid emocionalne ucene koju manipulatori često koriste. Kada se u odnosu koristi ova fraza, reč je o toksičnoj i nezdravoj vezi. Može da izazove veliku štetu, a kada druga osoba ne može nešto da uradi ili ne želi, a ovako je ucenjena, oseća se nemoćno i loše. Neka vaše NE ostane vaše NE.

3. „Misliš da si svetac.“

Ovo je jedna od najiritantnijih manipulativnih fraza. Kada naprave grešku i ne mogu da je opovrgnu, narcisoidne i manipulativne osobe mogu iskoristiti ovu frazu i počeće da vas podsećaju na sve vaše greške u prošlosti, kako bi opravdali svoje postupke.

4. „To je zato što si ti ovo uradio.“

Prebacivanje krivice je stara tehnika manipulatora kojom pokušava da opravda sebe, a vas da natera da shvatite kako ste zapravo vi krivi za sve negativno što se dogodilo. Na primer, ako se posvađate sa svojim bratom ili sestrom, oni mogu reći da su vam uzeli novac jer ste ga ostavili na otvorenom. Ali ovo nije izgovor. Bez obzira šta se dešava ili šta se kaže, svako je odgovoran za svoje postupke. Korišćenje akcije da bi se opravdala reakcija je manipulativno ponašanje.

5. „Ja to nikada ne bih uradio.“

Ova fraza postaje manipulativna kada vas neko od vaših prijatelja osuđuje, dok im vi slepo verujete i potrebna vam je podrška. Žele da sebe stave na dominantniju poziciju i da istaknu kako oni sebi ne bi dozvolili to što se vama dešava. Pravi prijatelj daje savete, pruža pomoć, teši i podstiče da idete napred, a ovu izjavu nikada nećete čuti od takvih ljudi.

6. „Tako si paranoičan.“

Manipulatori koriste ovu frazu kao alat za gaslighting. Kada više puta uhvatite voljenu osobu u laži, a ona se brani time kako ste vi paranoični, kako ste u zabludi, umišljate, ona vas gaslightuje, odnosno pokušava da vas napravi „ludim“. Ovakva taktika manipulacije se koristi kao vid obmane, odnosno manipulator želi da posumnjate u sebe. U jednom trenutku ćete mu govoriti koje su njegove greške, a u drugom se već vi izvinjavate i njegov propust ostaje u drugom planu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.