U trendu

Ako ovo radite dok vozite, možda ste psihopata, kažu naučnici

U nedavnoj anketi sprovedenoj među skoro 1.000 nemačkih vozača, otkriveno je da oko 600 njih koristi svoje mobilne uređaje tokom vožnje. Pored toga što su povezani sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

„Problematično korišćenje pametnog telefona je odličan prediktor bez obzira na crte ličnosti „tamne trijade“,“ napisali su autori studije, dodajući potencijalni recept za rešavanje problema. „Pošto se ovaj faktor može promeniti lakše nego ličnost, problematično korišćenje telefona treba da bude usmereno na intervencije u javnoj bezbednosti, obuku vozača i sudsko-psihološku procenu sposobnosti vozača“, dodaju oni.

Istraživački tim je takođe predložio druge načine za suzbijanje uobičajene upotrebe mobilnog telefona. „To bi mogla biti dobra strategija da se pomogne ljudima da smanje upotrebu mobilnih uređaja u svakodnevnom životu, što bi indirektno trebalo da smanji šanse za korišćenje telefona na putu i ​​spreči nesreće“, navode autori studije.

Takođe, osim što ugrožava bezbednost na putu, upotreba mobilnih telefona može dovesti do velike zavisnosti. Stalni tok poruka i informacija sa mobilnih telefona može preplaviti mozak i onemogućiti fokusiranje na bilo šta duže od nekoliko minuta, što može stvoriti dugoročne probleme sa fokusiranjem i održavanjem pažnje, posebno kod dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.