Ako pijete vodu na ovaj način, uništavate imunitet i varenje!

Hladna voda osvežava i gasi žeđ, pogotovo ako su visoke temperature. Međutim, nekoliko sekundi nakon unosa, efekat bledi, a zadovoljstvo koje smo osećali nestaje… Ali, šteta koju ledena voda nanosi telu ostaje mnogo duže. Zašto je hladna voda opasna?

Svi volimo da se osvežimo hladnom vodom, pogotovo kada su temperature visoke, ali da je to zdravo? Brojne studije su se bavile uticajem hladne vode na zdravlje, pa se tako ispostavilo da štetno deluje na organizam, a evo i kako…

Negativan uticaj na creva

Kako se tela na hladnoći skupljaju, tako deluje i voda – u dodiru sa kožom sužava pore. Isti efekat je i u želucu, krvni sudovi se sužavaju, ometajući proces varenja. Ako uz masnu hranu pijete hladnu vodu, masti se „stvrdnjavaju“ u jednjaku. Takva hrana je teška za varenje, pa osećate kao da imate kamen u želucu.

Narušava imuni sistem i energiju tela

Ledena voda koja „prolazi“ kroz creva negativno utiče na metabolizam energije. Telo ne troši energiju na varenje hrane, već kako bi regulisalo temperaturu, što na kraju rezultira dodatnim gubitkom tečnosti.

Hladna voda izaziva stvaranje sluzi, što značajno smanjuje imunološku funkciju tela. Zato ono što su vam majke i bake govorile u detinjstvu – da ne pijete hladnu vodu jer ćete se prehladiti, zapravo ima smisla.

Blagodati tople vode

Za razliku od hladne, konzumiranje tople vode zapravo može biti veoma korisno. Evo koje su koristi unosa tople vode:

– hidratacija tela je znatno ubrzana

– podstiče se proizvodnja prirodnih digestivnih enzima

– razgradnja hrane je mnogo lakša

– smanjuje se nadimanje creva

– ubrzani su procesi detoksikacije kroz kožu

– krv i unutrašnji organi (bubrezi, jetra) se efikasnije čiste

Ukoliko usvojite naviku da pijete vodu sobne temperature, ili još bolje – malo topliju, posle kratkog vremenskog perioda primetićete poboljšanje digestivnih procesa i manju potrebu za šećerom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.