U trendu

Ako praznike provodite u prirodi, evo kako možete da se zaštitite od krpelja na prirodan način

Prolećno vreme donosi i brojne bube i štetočine koji mogu boravak u prirodi učiniti prilično neprijatnim.

Među njih spadaju i krpelji koji mogu biti i opasni prenosioci bolesti, uključujući krpeljski meningoencefalitis (KME), Lajmsku bolest i erlihiozu.

Kako bi se zaštitili od krpelja i bolesti koje prenose, mnogi biraju prirodna rešenja kako bi se zaštitili. Osim odabira adekvatne odeće i obuće, koja uključuje visoke čarape i duge rukave, preporučljivo je nositi odeću svetlijih boja kako bi se krpelj lakše uočio, piše Green.hr.

Ali, dugi rukavi i čarape na prolećnim i letnjim temperaturama često nisu nimalo prijatni, zbog čega mnogi pribegavaju i brojnim repelentima, a evo koja 3 su najbolje prirodne zaštite koji ne štete koži!

Beli luk
Na prvom je mestu svakako supernamirnica- beli luk koji pomaže kod brojnih stanja i upala. Pre odlaska u prirodu savetuje se pojesti jedan čen koji može oterati krpelje. Naime, oni nikako ne podnose miris belog luka koji se isparava znojenjem tela!

Osim toga, beli luk deluje antibakterijski i antivirusno i jača imunološki sistem. Zbog toga se preporučuje redovna konzumacija.

Eterično ulje čajevca
Reč je o jednom od najpoznatijih prirodnih ulja koji se već dugi niz godina koristi kao zaštita od insekata i kao prirodno sredstvo za dezinfekciju. Zbog lekovitih svojstava koje sadrži, ulje čajevca koristi se za lečenje problema s kožom, poput lišajeva, ekcema, gljivičnih oboljenja i rana.

Pomešajte ga s malo vode i nanesite na kožu. Može se koristiti kao prevencija infekcije nakon uboda te kao dezinfekcija područja.

Ulje nima
Slično kao i kod čajevca, ulje nima poznato je po snažnim protivupalnim svojstvima, antivirusnim i antiparazitskim delovanjima. Može se koristiti kao tretman za različite kožne infekcije, ali i za dezinfekciju rana.

Napomena: S obzirom na to da mu je miris specifičan, nekima može biti i neprijatan, ali delotvoran je ako odlazite u prirodu. Potrebno je nakapati nekoliko kapi ulja na kožu, utrljati i dobili ste domaći repelent protiv krpelja.

Dodatni saveti
Nakon povratka iz prirode temeljno se pregledajte. Ako ste ipak uočili krpelja – ni u kojem slučaju ga nemojte paliti ili premazivati alkoholom, lakom za nokte ili uljem. Lekari savetuju da je krpelja potrebno izvaditi uz pomoć pincete koju prethodno treba izbrisati antiseptikom.

Krpelja uhvatite što bliže glavi, uz kožu te laganim povlačenjem izvucite iz kože. Ako niste vešti i plašite se da bi mogli da ga “otrgnete”, obratite se svom lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.