U trendu

Ako ste od onih koji brzo ispijaju kafu, onda ovo prosto morate da znate

Prema izveštajima Britanskog udruženja za kafu, dnevno se popije oko dve milijarde šoljica kafe. Osim što povećava energiju, kafa nudi nekoliko drugih prednosti, uključujući skok raspoloženja, bolje atletske performanse, podstiče probavu… puna je zdravih antioksidansa za koje se zna da se bore protiv upale i učestvuju u regulaciji metabolizmna.

Ipak, koliko god je voleli prilikom počinjanja dana, može da ima neke nuspojave, posebno kada je brzo popijemo. Ako vam kafa izaziva mučninu, možda je pijete prebrzo.

U slučaju da vam je potrebno brzo povećanje energije, možda ćete odlučiti da popijete šoljicu crne kafe brzo. Ali konzumiranje ovih napitaka u kratkom vremenskom periodu može da bude loša ideja. Našem telu je potrebno da odvoji vreme da obradi kofein.

Polako ispijanje takođe znači da ćte imati više vremena da primetite efekte kofeina. Prema Healthlineu, prekomerna konzumacija kofeina može da dovede do drhtanja, ubrzanog rada srca i anksioznosti. Pijuckanje napitaka takođe može da bude bolje za vaš probavni sistem.

“Zadržavanjem napitka u ustima malo duže pre gutanja – tj. uzimanjem malih gutljaja – vaša pljuvačka ima više vremena da dođe u kontakt sa tečnošću, što može da bude korisno sa gastrointestinalnog stanovišta”, objašnjava Medi Paskuarielo, dijetetičar, za Well Good. Ona je dodala da gutanje kafe takođe može dovesti do gutanja vazduha, što može izazvati simptome kao što su „naduvenost, gasovi, mučnina, podrigivanje ili bol“

Kako da uživate u kafi bez neprijatnosti

Ako želite redovno da pijete kafu, ali ne želite da se osećate anksiozno ili da „uznemiravate“ stomak, za početak je potrebno da usporite.

“Rekla bih da ćete verovatno iskusiti najbolju ravnotežu smanjenja neželjenih efekata, ako popijete šolju kafe u roku od 15 do 30 minuta”, ističe dr Medi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.