U trendu

Ako ste prešli 40. zaboravite na ove napitke želite li da ostanete zdravi i lepi

Metabolizam posle 40. se usporava, potrebno je više truda da dođemo do željene kilaže i lepe kože lica i tela.

Mnogi odmah promene ishranu, a zanemare da je jako važno i koje napitke unosimo u organizam. Većina njih, baš kao i hrana, sadrži ogromnu količinu šećera, aditiva i trans masti.

Glavni problem je šećer. Stručnjaci su čak smislili posebnu frazu – „tečne kalorije“. Kada pijemo nešto slatko nemamo osećaj da smo siti, a onda se posle pitamo odakle nam višak kilograma. Nije ga se tako lako otarasiti kao u mladosti, ali nisu najveći problem centimetri oko struka.

Šećer uništava kolagen i elastin, što dovodi do preranog starenja. Pored toga, mnoga pića sadrže konzervanse i trans masti koji povećavaju nivo holesterola.  Ako želite da ostanete zdravi i lepi i posle četrdesete zaboravite na ove naptike.

Voćni jogurt

Probiotici su ono što je potrebno za održavanje zdravog gastrointestinalnog trakta. Mnogi savetuju da iz tog razloga pijemo jogurt kako bi se poboljšao metabolizam, ali i koža lica. Često posegnemo za voćnim jogurtom jer je ukusniji, međutim on uglavnom sadrži preveliku količinu šećera. Pored toga, za željenu gustinu, proizvođači dodaju želatin u proizvod. On može da utiče na povećanje nivoa holesterola, ali i na zgrušavanje krvi, što je posebno opasno kod bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kokosova voda sa aditivima

Kokosova voda jeste skladište vitamina i minerala, ali kada sadrži voćne dodatke sitacija se značajno menja. U pitanju proizvod sa voćnim punilima (ananas, marakuja ili mango), situacija se dramatično menja. Činjenica je da umesto prirodnih sokova proizvođači često dodaju veštačke arome i boje. Šečer utiče i na loš ten, ali i na tonus kože.

Čajevi za izbacivanje viška vode iz organizma

Pre desetak godina pomagalo je da samo par dana pijete čaj za izbacivanje tečnosti i omiljena haljlina je savršeno pristajala. U petoj deceniji takav trik neće uspeti. U nastojanju da zablistaju na nekom važnom životnom događaju neke žene odlaze u apoteku, kupe nekoliko pakovanja „magičnog“ čaja i piju ga nekoliko dana u nadi da će izgledati vitkije. Međutim lekari upozoravaju da šteta može da bude veća od koristi. Na ovaj način se gube hranljive materije, vitamini i minerali koje telo jednostavno nema vremena da apsorbuje. Diuretički čajevi uklanjaju kalijum i kalcijum, remete metabolizam vode i soli i kiselo-baznu ravnotežu. Sve ovo šteti koštanom tkivu, koje sa godinama već postaje sve više krhko.

Krem za kafu

Tako mali, a ukus je toliko dobar – šta bi tu moglo biti štetno? Lekari kažu,zasićene trans masti. Mnogi proizvođači dodaju hidrogenizovano sojino i pamučno ulje u svoje proizvode kako bi krem trajao duže. Trans masti utiču na povećavanje nivoa holesterola, remete metabolizam masti i slabe imunitet.

Obrano mleko

Piće sa sadržajem masti većim od 3% sadrži vitamine A i D, koji pomažu u apsorpciji proteina i kalcijuma. Kalcijum se ne može apsorbovati bez masti. Uz stalnu konzumaciju hrane sa niskim sadržajem masti, mikroelement se gubi iz kostiju, što dovodi do njihove demineralizacije, a zatim i do osteoporoze.

Energetska pića

Omiljeno piće iz studentskih dana. Savršeno je uspevao da okrepi nervni, kardiovaskularni i endokrini sistem, ali ovaj način punjenja energije može ostati nekažnjen samo u mladosti. Sa godinama, telo prestaje da adekvatno reaguje na veštačke stimulanse i počinje da radi sa povećanim stresom.

(Lepa&Srećna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.