Ako ste se venčali u ovim godinama imate najmanje verovatnoće za razvod, zanimljivo otkriće naučnika

Čim mladi parovi spomenu reč venčanje, obično sledi zabrinuto pitanje roditelja: „Zar ne želite da još malo pričekate?“

Iza toga čuči pomisao da mladi par još nije dovoljno sazreo iza trajnu vezu i da bi trebalo da pričekaju s brakom. Što su stariji partneri, manje je razvoda brakova – takva je uopštena pretpostavka.

Prema istraživanju sociologa Nikolasa H. Volfingera sa Univerziteta Juta, rano sklopljeni brakovi nisu jedini koji se često raspadnu: ko se venča sa 20 godina ima 50 posto veću verovatnoću da se rastane od osobe koja je ušla u brak sa 25 godina, tvrdi Volfinger. Sa svakom narednom godinom pada verovatnoća razvoda braka. I to tako traje do 32. godine – od te godine ponovno raste rizik od razvoda.

Dakle, znači li to da osobe koje nisu venčane do 32. godine nisu sposobne za dugotrajne veze? Uopšteno, naravno da ne. Međutim, brojni primeri iz prošlosti mogu navesti na prevaru i deca koja su eventualno nastala iz toga mogu otežati trajni brak s drugom osobom, tvrdi naučnik.

I još je jedan razlog za pojavu tog fenomena: Volfinger veruje da osobe koje čekaju do kraja 30-ih s brakom pripadaju onima koji su karakterno manje skloni srećnim vezama. Pošto je takvim ljudima teže da pronađu nekoga ko želi da se trajno veže za njih, kasnije se venčaju pa se njihov brak češće raspadne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.