U trendu

Ako ste stariji od 50, ovaj vitamin je dragocen: Podmlađuje kožu i održava njen blistav izgled

Gubitak elastičnosti kože je rezultat starenja koji će većina ljudi iskusiti u nekom trenutku. Međutim, postoji nekoliko načina da svoju kožu održite što je moguće zategnutijom, pa čak i da preokrenete opuštanje kože — a to uključuje ishranu tela svim hranljivim materijama koje koža voli.

Dr Nadir Kazi, hirurg estetske dermatologije za sajt shefinds.com, otkriva najbolji vitamin za žene starije od 50 godina koji mogu uzimati svaki dan kako bi sprečile opuštanje kože i druge znake starenja. Jedan od prvih koraka je dodavanje vitamina A u dnevnu rutinu.

Prednosti vitamina A protiv starenja

Dr Kazi objašnjava da je za žene starije od 50 godina vitamin A najbolji saveznik za zatezanje kože i smanjenje efekata starenja. On napominje da, bez obzira na to da li se uzima oralno kao suplement ili se nanosi direktno na kožu sa kremom ili serumom, vitamin A je efikasan kod smanjivanja posledica starenja kože.

Vitamin A podstiče proizvodnju kolagena i elastina u našim telima – od kojih se oba prirodno razlažu kako starimo. „Kolagen i elastin su dva proteina koja povećavaju elastičnost, čvrstinu i zategnutost naše kože“, objašnjava dr Kazi. „Ako o svojoj koži razmišljate kao o trampolini, kolagen bi bio okvir, a elastin bi bile opruge koje čine da trampolina poskakuje. Bez okvira i opruga, trampolina je samo neko zgužvano platno na tlu.“

„Vitamin A stimuliše proizvodnju kolagena i formiranje elastina, čak i nakon što počnu da se razgrađuju, obnavljajući i popravljajući ono što je izgubljeno“, objašnjava dr Kazi. Možete da unesete vitamin A u svoju svakodnevnu ishranu koristeći suplemente, ali takođe možete pronaći ovu hranljivu materiju u spanaću, slatkom krompiru i šargarepi, za koje dr Kazi kaže da pomažu da se zaštiti mladalački izgled kože kao i da se ona zaštiti od štetnih uticaja sunčevih zraka.

Pored toga, ovaj vitamin odlično funkcioniše u proizvodima za negu kože. Topikalni vitamin A može da stimuliše proizvodnju kolagena slično kao i oralna primena vitamina A, ali deluje odmah, dajući podsticaj unutrašnjoj strukturi naše kože. Takođe može pomoći koži da se oporavi od oštećenja od sunca, što je jedan od glavnih krivaca za prerano starenje kože.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.