Ako vaš jezik izgleda ovako, ne bi trebalo da pijete kafu: Samo pogoršavate zdravlje (video)

Za mnoge je jutarnja šoljica kafe neophodna za početak dana. Međutim, doktor je upozorio da bi iznenađujući simptom na vašem jeziku mogao signalizirati da uopšte ne bi trebalo da je pijete, prenosi The Mirror.

Dr. Anis Khalaf je otkrio na svom TikTok-u da postoji jednostavna provera koju možete obaviti kod kuće.

„Da li znate da li treba da popijete kafu? Ako želite da znate odgovor, treba da isplazite jezik. Možete otići do ogledala i napraviti mali test da saznate. Ako imate puno fisura na jeziku sa debelim žutim premazom, verovatno ne bi trebalo da pijete kafu“, rekao je doktor na snimku.

@acupuncturefit

Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee

♬ Smalltown Boy – Bronski Beat

Dr. Khalaf tvrdi da to često ukazuje na potencijalnu „neravnotežu u telu“, koju pića sa kofeinom mogu pogoršati. Iako nije ulazio previše u detalje o tome zašto, pomenuo je nešto poznato kao „nedostatak jina“ u kineskoj medicini.

„Ovo je nedostatak jina sa toplotom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tečnosti ili hladnoće i višak ili preovlađivanje toplote“, dodao je doktor, a prenosi Mirror.

Šta uzrokuje žuti jezik?

Dr. Lorens Kaningem, lekar opšte prakse iz The UK Care Guide, objasnila je da je „nedostatak jina“ telesna neravnoteža gde su „hranljivi aspekti“ iscrpljeni, što dovodi do nemira, problema sa srcem i drugih neprijatnih simptoma.

Pošto je kafa „inherentno zagrevajući“ stimulans, može da pogorša ove simptome, međutim, kaže ona, nije uvek uzrok žutog jezika.

„Po mom iskustvu, gusta žuta kvržica na jeziku generalno ukazuje na neravnotežu u sistemu za varenje u telu, a ne na specifičnu averziju prema kafi“, rekao je on.

„Ovo nakupljanje se može pripisati brojnim faktorima kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisustvo bakterija i gljivica. Iako sama kafa obično nije direktan uzrok, ona može pogoršati uslove koji dovode do nakupljanja žute boje“, dodao je doktor.

„Kafa je kisela i može da promeni pH ravnotežu u ustima, što može doprineti proliferaciji bakterija i kvasca, što potencijalno dovodi do žutog plaka“, objasnio je dr Kaningem.

Pored simptoma na jeziku, postoje i razni drugi znaci da ispijanje kafe negativno utiče na vaše telo. Uznemireni želudac i refluks kiseline su među najčešćim jer je poznato da kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline.

„Takođe, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane sa prekomernim unosom kafe, posebno ako se konzumiraju velike količine tokom celog dana“, upozorio je dr Kaningem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.