U trendu

Ako vas na poslu nerviraju kolege, obratite im se rečenicom koja će ih odmah smiriti

Skoro u svakoj kompaniji kolega i koleginice se mogu podeliti u nekoliko kategorija, od onih koji većinu dana provedu glasno razgovarajući na telefon ne mareći treba li ostalima tišina, onih koji vole da doručkuju za stolom ne mareći za zvukove i mirise koje pritom ostavljaju, do onih kojima je središnji deo smene okupljanje uz kafu, onih koji rade i ne rade, ali i onih posebno pasivno-agresivnih od kojih treba ili bežati ili se direktno suočiti s njima.

Kancelarijska kultura trebalo bi da bude na nivou i podele ne bi trebalo da postoje jer zaposleni određene kompanije su tu da obavljaju zadatke, a minimum kulture svakako bi trebalo da uključuje profesionalno ponašanje prema ostalim kolegama i koleginicama.

Ali, tu smo gde smo pa se neretko moramo suočiti s nečijim izlivima ljutnje, besa ili nemogućnosti zdravorazumske komunikacije.

Rečenica koja bi trebalo da upali

Dženifer Brik bavi se kancelarijskom kulturom sa sociološkim pristupom i na svom TikToku neretko deli savete o tome kako upravljati kompleksnim kancelarijskim politikama i izvući najbolje što se može od izazovnih situacija na poslu, prenosi Novi list.

Tako je otkrila i frazu koju treba uputiti pasivno-agresivnim ljudima, otkrivši da iza fraze stoji njeno lično iskustvo.

“Frazu sam počela da koristim prošle godine i od tada nije bio nijedan slučaj u kojem osoba nije odstupila i odšetala od mene”, kazala je.

Brik savetuje da je najbolji način suočavanja s pasivno-agresivnim ljudima koristiti najneutralniji mogući ton u govoru i postaviti jedno jednostavno, ali direktno pitanje.

“Želite li pomoći ili povrediti?”, pitanje je za koje Brik tvrdi da će pasivno-agresivnu osobu izbaciti iz takta.

Prema časopisu Psychology Today, pasivno-agresivno ponašanje je indirektan način iskazivanja negativnih osećanja. Umesto da se direktno pozabavi konfliktom, pasivno-agresivna osoba će se ponašati suptilno neprijateljski, pokušavajući da destabilizuje osobu s kojom je u konfliktu.

Postavljajući to pitanje pasivno-agresivnoj osobi, nudite nežnu verziju sukobljavanja koju će oni svakako pokušati da izbegnu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar