U trendu

Ako želite da otvarite svoje ciljeve, usvojite ove 4 navike

Život ima običaj da upropasti naše savršene planove, ali u više situacija sabotiramo sami sebe. Tražimo izgovor kako bismo opravdali činjenicu da nismo ostvarili određeni cilj, sami sebi postajemo najveći neprijatelj.

Došlo je vreme da tome stanemo na kraj. TED talks predavači su napravili kratku listu predloga, koji bi mogli da vam pomognu da ostvarite svaki cilj koji ste zamislili, prenosi Index.

1. Definirajte svoje strahove, a ne ciljeve

Razmislite koje ciljeve odlažete za „pravi trenutak“? Šta vas to zadržava? Čega se bojite? Na parčetu papira napišite najgore stvari koje vam se mogu dogoditi ako ne uspete da ostvarite određeni cilj. Razmislite šta ćete učiniti kada se to dogodi i šta biste mogli da uradite kako biste sprečili negativan ishod.

Ovaj način gledanja na situaciju vam može pomoći razbiti ciklus „samoparalize“.

2. Izbacite reči „dobro sam“ iz svakodnevnog života

Zašto su vaši ciljevi poslednja rupa na svirali? Upravo zbog tog „dobro sam“ stava. Ta grozna konstatacija vam govori da je u redu što ste nezadovoljni poslom koji obavljate, da je u redu što imate višak kilograma i što ste u lošoj vezi. Te reči čine da zaista poverujete da je sve u vašem životu sasvim dobro i da nemate potrebu da bilo šta promenite.

Potrebno vam je buđenje. Vreme je da prestanete da se zadovoljavate osrednjim stvarima u životu. Postavite prioritete, tako da umesto „dobro sam“ budete sjajno, odlično i super.

3. Radoznalo pristupite svojim preprekama

Psihijatar Džadson Bruer kaže da se često možemo naći u situaciji u kojoj nam sićušni glas u glavi govori kako bi bilo mnogo bolje gledati Netflix, umesto toga što trenutno radimo. Ne bi trebalo da se prepustite ovoj potrebi, već je ispitate. Radoznalost je oduvek bila najbolje oružje protiv odvlačenja pažnje.

Kada nešto radite ili stvarate, obratite pažnju o čemu još razmišljate. Da li vam je dosadno? Jeste li uplašeni ili frustrirani? Ovo saznanje vam može pomoći da shvatite šta vas koči, kako biste to rešili i nastavili da stvarate.

4. Prigrlite svoje male pobjede

Iza svakog trijumfa se krije mnogo malih pobeda. Slavite sve te sitne uspehe, oni su vas približili konačnom trijumfu. Male pobede su važne jer vam pokazuju koja strategija funkcioniše, koje segmente možete poboljšati, kako biste sigurno stigli do cilja.

Majstorstvo nije posvećenost cilju, već konstantna potera. Kada prigrlite sve svoje male pobede, možete sebe gurati kako biste ostvarili mnogo više nego što ste ikada sanjali da možete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar