U trendu

Ako želite da se odmah podmladite, samo uradite ovo: Bićete prezadovoljni efektom

Psiholozi iz Švedske su otkrili da su ispitanici u studiji o važnosti kvalitetnog sna prosečno osećali sebe četiri godine starijima nakon samo dve uzastopne noći sa svega četiri sata sna, dok su neki tvrdili da su se zbog nedostatka sna osećali čak decenijama starijima.

Suprotni efekat primećen je kod ispitanika koji su imali dovoljno sna – oni su se prosečno osećali tri meseca mlađe od svojih stvarnih godina.

Dr Leoni Balter, psihoneuroimunolog sa Instituta Karolinska u Stokholmu i vodeći autor studije, istakla je da san značajno utiče na subjektivni doživljaj starosti, navodeći da čak i kratkotrajni poremećaji sna mogu značajno uticati na percepciju starenja. Osim što utiče na osećaj iscrpljenosti, percepcija da ste mnogo stariji može negativno uticati na opšte zdravlje pojedinca, što može rezultirati lošim prehrambenim navikama, smanjenom fizičkom aktivnošću i manjkom motivacije za društvenim i novim iskustvima.

Subjektivna starost je fleksibilna

U studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Proceedings of the Royal Society B, psiholozi su opisali kako različiti tipovi ljudi reaguju na nedostatak sna, u zavisnosti od toga da li su ranoranioci ili noćobdije. Noćobdije su često imale osećaj starosti čak i nakon dovoljno sna, dok su ranoranioci teže pogođeni „starenjem“ ako su imali poremećen san. Dr. Balter naglašava da bi ovi nalazi, ukoliko se potvrde, mogli biti korisni, ističući važnost razumevanja fleksibilnosti subjektivne starosti. Ako se subjektivni doživljaj starosti može promeniti, postoji mogućnost za dodatne koristi kao što su veća otvorenost prema novim iskustvima i veća angažovanost u društvenim i fizičkim aktivnostima.

Da li važi za starije?

Dr Serena Sabatini, psiholog sa Univerziteta u Sariju, koja nije učestvovala u istraživanju, pozdravlja rezultate kao „obećavajuće“, ali ističe važnost ispitivanja da li ovi zaključci važe i za starije osobe. Dodatno, naglašava potrebu za istraživanjem dugoročnih efekata lošeg sna, kako bismo bolje razumeli kumulativne posledice nakon meseci ili godina nedostatka sna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.