U trendu

Ako želite obilje i sreću, ove stvari obavezno uradite pre Nove godine

Dolazak Nove godine je najpovoljnije vreme da krenete u čišćenje i obnovu svog životnog prostora, a time ćete nesumnjivo osnažiti svoj um i duh. Zakoračite radosni i rasterećeni u novu godinu i u novi način života, napunite se srećnim i zdravim energetskim pojačanjem!

Ove tehnike čišćenja će učiniti čuda za vašu ličnu energiju, osećaćete se fantastično i imati fokus da privučete ono što želite.

Nered je definitivno najveći Feng Shui neprijatelj, jer sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju, koja usporava, koči ili u potpunosti blokira protok zdravog Chi, a na isti se način odražava i na živote ukućana. Nered može izazvati umor, depresiju, stres, pa čak i bolest ukućana.

Održavanje reda omogućava slobodan protok Chi i osnova je dobrog Feng Shuija u nekom prostoru. Potrebno je zaista prostor redovito održavati, čistiti, uređivati i energizovati, pošto je po feng shuiju i on živo biće.

Nered se može manifestovati na nekoliko nivoa i na svakom od njih potrebno je maksimalno se angažovati s ciljem dovođenja stvari u red, kako bi se postigla ukupna čistoća. Stoga, “feng shui čišćenje” možemo podeliti u četiri etape:

1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolini (npr. smeće u prilazu zgradi, neodržavana fasada, zapušteni travnjaci, ruševna zdanja u okolini).

Ako ste sad pomislili “šta ja imam s tim”, moramo vas upozoriti da naša (vaša!) odgovornost seže daleko izvan zidova koji omeđuju vaš stambeni prostor.

Stoga, učinite sve što je u vašoj moći za svoj okolinu – razgovarajte s upravnikom o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cevi i instalacija u zgradi.

Za to najčešće postoje sredstva u zajedničkom fondu, ali ona stoje neiskorišćena zbog nedostatka interesa ili nemara. Organizujte (zajedno sa komšijama) akciju krečenja zgrade, a na zidove možete postaviti postere ili slike vedrih i životnih motiva.

Ukoliko vaša zgrada ima prilaz ili travnjak, možete tamo urediti mali vrt. Ideja ima napretek, potrebno je samo malo dobre volje. A tom u celokupnom postupku skrivena je još jedna prelepa dimenzija – komšije vam više neće biti stranci.

2. Uklanjanje fizičkog nereda u sopstvenom prostoru (npr. razbacane stvari, prašina, paučina, previše nameštaja, stvari van polica i ormara…).

Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u poslednjih 6 meseci jer vam to zaista ne treba, organizujte ormare, police i garaže, svaka stvar treba da ima svoje mesto.

Znamo da ste ovo čuli već hiljadu puta i da je verovatno svaka pomisao na veliko čišćenje grozna, ali verujte nam – isplatiće vam se. Prilikom uklanjanja nereda nastojte da ne obavljate sve radnje automatski, već uključite svoju svest i sva čula, i posmatrajte kako se osećate i kroz koja raspoloženja prolazite.

3. Raščišćavanje emocionalnog nereda (npr. neizgovoreni prigovori, nerešeni odnosi, traženje (i prebacivanje) krivice kod drugih, emocionalna manipulacija).

Jedina osoba koju možemo promeniti smo mi sami – razrešite nesuglasice fokusirajući se na rešenje umesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja dela i njihove posledice, oprostite onima koji vam nešto duguju, vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima.

Ukoliko imate neraščišćene odnose s osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno s izvinjenjem, objašnjenjem ili jednostavno – pozivom na pomirenje.

Isto tako, ukoliko do nekih osoba ne možete doći lično, možete im poslati pismo ili e-mail u kojem ćete napisati kako se osećate i šta s njima želite da rešite – na kraju priče, uopšte nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje s sopstvenim emocionalnim neredom izuzetno važno za dobar feng shui.

Čišćenje emocionalnog nereda je verovatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je istinski neophodan. Nemoguće je krenuti dalje ukoliko nas hiljade prastarih emocija pritiska i vraća u prošlost.

4. Energetsko čišćenje i energizacija (npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, plafonima i nameštaju).

Iz mora feng shui saveta za energetsko čišćenje, evo jedan jednostavan i predivan savet:

Po feng shuiju, kore narandže su odličan način kako očistiti dom od negativne energije i povratiti harmoniju u njega. Jedino što će vam biti potrebno za ovaj mali ritual čišćenja je: 3 sveže narandže, voda, staklena posuda i sveže cveće.

Postupak:

1. Oljuštite narandže, uzmite koru, a plodove ostavite za jelo. Podelite koru svake narandže na 9 komada. Stavite ih u posudu i prelijte vrućom vodom do 3/4 posude.

2. Ponavljajte sledeću pozitivnu afirmaciju: “S ovom ceremonijom odlazi negativna energija, a zamenjuje je pozitivna.”

3. Stavite posudu na ulaz ukoliko želite da očistite ceo dom. Poprskajte tom vodom celu kuću i ponavljate svoju odabranu mantru i pozitivnu afirmaciju. Prođite kroz sve sektore u domu i ne propustite ni ormare.

4. Vodu i koru bacite, a narandže možete koristiti za jelo.

5. Nakon ovog feng shui čišćenja, otvorite prozore i vrata kako biste ispunili dom svežom energijom.

6. Postavite sveže cveće u središnji deo sobe ili doma.

U narednih 9 dana tri puta zamenite cveće.

Neka to bude svaka tri dana, a poslednji buket neka ostane sve dok ne uvene.

8 praktičnih savjeta

1. Ako ste u potrazi za poboljšanjem vašeg zdravlja, rešite se stvari koje zatrpavaju i blokiraju protok energije u vašoj kuhinji, naročito u kuhinjskim elementima i frižideru. Stanje vaše kuhinje je stanje vašeg zdravlja, učinite sebi uslugu i temeljno je očistite.

Izbacite pokvarene stvari iz frižidera, očistite detaljno šporet i sve šerpe i plehove. Ostavite sve hemikalije sa strane i koristite prirodna sredstva. Očistite sve fioke, površine, lustere itd … Stvorite novu stazu za jak Chi kako bi hranio vašu energiju.

2. Unesite u kuću nove tri saksije sa Feng shui biljkama koje će osvežiti energiju vašeg prostora i simbolizovati novi početak. Ako planirate da ih postavite u kuhinju, okrenite se onda ka bujnijim i aromatičnim biljkama, kao što je bosiljak, ruzmarin ili nana. Fokusirajte se na vaša ulazna vrata i kuhinju, oni su čvrsto vezani za zdravlje.

3. Temeljno očistite i izbacite nepotrebne stvari iz vaše spavaće sobe i kupatila. Bacite sve što niste koristili u poslednjih 6 meseci. Obrišite prostor ispod kreveta, očistite prozore, dekorišite vaše kupatilo i sobu.

4. Ako želite dobrodošlicu novoj ljubavnoj vezi, osmislite prostor za tu osobu u vašem domu. Očistite svoje ormare za bolji protok i više prostora. Trebalo bi bukvalno stvoriti otvoreni protok energije u vašem domu kako biste privukli i manifestovali ono što tražite.

5. Pregledajte vaše police s knjigama i vidite ako možete neku da donirate ili poklonite prijateljima koji bi ih rado čitali. Kada ste to uradili, napravili ste prostor za ulazak svežih ideja u vaš život. Možete otići i do knjižare i kupiti nekoliko novih knjiga koje su energične, uverljive i daju osećaj angažovanosti.

6. Neka vaše finansije imaju bolji protok. Proleće je sezona akcije, a želite da budete sigurni da akcija ne dolazi na račun vašeg prosperiteta. Prođite kroz vaše tabele, finansije, račune i razmislite o novim idejama ulaganja ili štednje. Odlučite se za gotovinu, jer ljudi imaju tendenciju da impulsivno kupuju karticama.

7. Vaš krevet takođe treba da održava unutrašnji mir, a Feng shui predlaže postavljanja vašeg kreveta kako biste lako videli vrata. Takođe sugeriše da noćni stočić i lampa budu isti na obe strane, kako bi održavali ravnopravnost i ravnotežu. Korišćenjem toplih boja za posteljinu dobićete dobar odmor i dobar ljubavni život.

8. Poslednje, ali ne i manje važno, nađite vremena za akciju velikog čišćenja. Odlučite, očistite i krenite sveže u novu godinu. Kada obnovite vaš dom, obnovićete i vaše telo, um i duh. Zakoračite u novi način života i napunite ga srećnim i zdravim energetskim pojačanjem.

(dizajndoma.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar