Alkohol nas čini gladnijima, smanjuje metabolizam i nivo energije

Nova studija koju je proveo londonski Institut „Francis Cric“ pokazuje da alkohol, čak i kad nismo gladni, aktivira ćelije u mozgu koje deluju tako da osećamo glad.

Dugogodišnje istraživanje, objavljeno u časopisu „Nature Communications“, pokazalo je kako alkohol utiče na telo, mozak i ponašanje.

Naučnici su ovu teoriju testirali na laboratorijskim miševima kojima su tri dana zaredom davali alkohol. Rezultati su pokazali da konzumiranje alkohola podstiče potrebu za hranom, smanjuje metabolizam i nivo energije. Kada su blokirali dio neurona kod nekih miševa, oni su prestali da se prejedaju.

Naučnici veruju da se slična reakcija događa i kod ljudi, što bi moglo da pomogne u objašnjenju zašto ljude opijanje često vodi do prejedanja.

„Naša studija jasno pokazuje kako etanol utiče na deo mozga koji je odgovaran za jelo“, rekli su koautori studije Sara Kains i Kreg Blomelej.

Dakle, što više pijemo, veći je osećaj gladi što dovodi do prejedanja. Autori studije takođe veruju da postoji snažna povezanost između opijanja i sitosti.

Trenutno se vrši još istraživanja, jer ovi rezultati nisu u potpunosti primenjivi na ljude, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.