U trendu

Američki profesor o Balaševiću: „Ovo je smrt Jugoslavije“ (video)

Profesor Skaj, koji vodi kanal na Jutjubu i se bavi muzičkom kritikom, veliki je fan Đorđa Balaševića. Jutjuber i profesor francuskog jezika oženjen je ženom s područja bivše Jugoslavije. Pošto je ona veliki fan Balaševića, svake godine za njen rođendan na svom kanalu govori o jednom od Balaševićevih albuma.

Balaševićeva smrt potpuno ga je skrhala, a u poslednjem video-snimku pokušao je da objasni šta smrt Đorđa Balaševića predstavlja za prostor bivše Jugoslavije.

„Koliko puta jedna zemlja može umreti?“, citirao je jednog srpskog novinara Skaj na početku snimka, a zatim ekipi koja ga prati rekao da je s Balaševićem simbolično umrla i Jugoslavija. Amerikancima je zatim kratko govorio o raspadu Jugoslavije, a preminulog kantautora pokušao je da uporedi s Bobom Dilanom, prenosi B92.

„Raspad Jugoslavije i rat koji se dogodio bio je neuspeh čovečnosti“, rekao je profesor, koji je zatim govorio o važnosti Balaševićeve muzike.

„Svi u bivšoj Jugoslaviji plaču, čak, ili pak posebno, u Hrvatskoj, koja je bila u krvavom ratu sa Srbijom. Možete da govorite da se Srbi i Hrvati mrze, ali ne mrze se kada je reč o Balaševiću, nego pevaju zajedno. Možete da mislite da Hrvati vole Balaševića zato što mu je majka Hrvatica, ali to nije razlog, već ga vole zbog njegove ljudskosti“, kaže Skaj.

U video-snimku je govorio i o Balaševićevom koncertu u Sarajevu 1998. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih i najvećih u njegovoj karijeri, zbog okolnosti u kojima se održao.

Zaključio je da je Balaševićeva smrt gubitak za celi svet i da je to jedan od najznačajnijih odlazaka jedne muzičke zvezde u istoriji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.