Bajdenovo pismo maršalu: ‘Dragi Tito, hvala za gostoprimstvo…’ (foto)

Američki predsednik Džimi Karter bio je jedan od većih prijatelja Josipa Broza Tita, kog je znao da pita za savet, najčešće oko situacije na Bliskom istoku. Kad je Tito umro, Karter je na sahranu poslao potpredsednika Valtera Mondejla i svoju majku Lilijan.

Godinu dana ranije, na poslednji ispraćaj Edvarda Kardelja – ideologa samoupravljanja i tvorca rečenice ‘sreću čoveku ne može doneti ni država ni partija, već jedino on sam’ – uz čuvenog diplomata Arjela Harimana poslao je Džozefa Bajdena, aktuelnog kandidata demokrata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je tada bio žutokljunac, imao je 36 godina, a danas je, sa 77 godina, najstariji kandidat za američkog predsednika. Bude li izabran, imaće 78 i postati najstariji predsednik Amerike.

Mediji su ovih dana objavili zanimljivo pisamce koje je Bajden, kao mladi diplomata, tad uputio Titu.

Bajden je te 1979. godine kao član američke delegacije upoznao jugoslovenskog predsednika, a za istoriju će ostati zapisano da je mladi diplomata sa starim Brozom razgovarao oko dva sata. Tito i Hariman govorili su o Drugom svetskom ratu, komunizmu i Staljinu, prisećao se posle Bajden, a s vremena na vreme Hariman bi dobacio: ‘Reci mu šta mladi o svemu misle, Džo!’.

Po povratku u Ameriku, Bajden je Titu napisao pismo zahvalnosti u kom stoji:

‘Dragi gospodine Predsedniče, želim da se još jednom zahvalim za Vašu velikodušno gostoprimstvo tokom moje nedavne posete Jugoslaviji kao člana delegacije SAD-a na komemoraciji održanoj povodom tužne smrti Edvarda Kardelja. Lepo je bilo s Vaše strane što ste me primili i veoma sam uživao u razmeni naših stavova i mišljenja. Nadam se da ću imati priliku da ponovo posetim vašu predivnu i zanimljivu zemlju nekim srećnijim povodom’.

Nije bilo povoda. Godinu dana kasnije Tito je umro, a Kartera i Bajdena u odlasku na sahranu sprečila je izborna kampanja. Iako je bilo predloga da ispred SAD-a ode Kirk Daglas, omiljeni Titov glumac (kog je maršal želeo da vidi u filmu ‘Sutjeska’, ali je ulogu na kraju ipak dobio Ričard Barton) solomonsko rešenje bilo je da Tita isprati gospođa Lilijan Karter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.