U trendu

Balkanac pokazao koliko tačno košta mesec dana normalnog života u Nemačkoj

Damir Lenart se pre pet godina preselio u Nemačku, a sad na svom jutjub kanalu objavljuje razne korisne informacije za Balkance koji razmišljaju o odlasku. Troškovi života su svakako jedna od važnijih stavki, pa je ponovo viralan video u kojem sračunava tačnu cenu života u Nemačkoj za mesec dana.

Kako napominje na početku, njegova računica odnosi se na presek troškova za jednu porodicu, te da može biti „100 evra plus-minus“ zavisno od sredine.

„Prva stavka je stan, kada dođete u Nemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grejanja je oko 700 evra. Na ovu cenu dolazi još 200 evra režija. Morate platiti tri kirije  unapred, ukupno 2.100 evra, da biste ušli u stan“, kaže Damir Lenart iz Kutine, koji se smestio u mestu Baden-Baden u južnoj Nemačkoj, blizu francuske granice.

Otkriva da se stanovi pronalaze preko poznanika i grupa na društvenim mrežama. Ako je stan prazan, drugi trošak je nameštaj. Treća stavka je internet, koji je svima potreban u stanu, a mesečno košta 40 evra, dok su troškovi korišćenja mobilnih telefona oko 80 evra.

Što se tiče troškova hrane, tvrdi da je za osnovne namirnice dovoljno 400 evra mesečno. Oni koji ne žele da štede, već bi hteli da uvek imaju „svega u kući“, trošiće dvaput više.

Lenart tvrdi i da je „u Nemačkoj najlakše kupiti auto“.

„Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mesečno iznosi 200 evra. Može ići i oko 500-600 evra, ako hoćete Audi A6, 3.0 motor. 60 evra iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 evra za skuplje modele“, prenosi Jutarnji list.

Na kraju Lenart dolazi do iznosa koji je potreban za mesec dana „normalnog života“.

„Kad saberete sve mesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 evra. Dodati tu još 100 evra za gorivo i 100 evra za neplanirane razne troškove. Mesečni trošak iznosi oko 2.300 evra. Kad imate kućni budžet od 3.000 evra, možete da živite komotno“, zaključio je Lenart.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (41)