U trendu

Banane su mnogima omiljeno voće, ali šta se dešava sa probavom ako ih pojedemo? Iznenadićete se

Ova mnogima omiljena voćka ne izgleda spektakularno, ali banane mogu pružiti mnogo zdravstvenih koristi. Nedavno sprovedena studija je na listu dobrobiti za zdravlje dodala nove informacije.

Banana i zdravlje probave

Prošle godine sprovedena je studija u Australiji koja je pregledala 50 starijih istraživanja kako bi bolje razumela ovu vezu. Naglašena je upotreba probiotika – žive bakterije koja se može pronaći u fermentisanoj hrani i suplementima i utiču na stvaranje balansa u mikrobioti. Ali kako ne možemo ceo dan da jedemo samo probiotike, dolazimo i do toga koliko su vlakna važna. „Tu nastupa banana koje imaju velike količine topivih vlakana, što je zapravo tip prebiotika“, ističe Sali Tvelman, nutricionista. Prebiotike bakterije u crevima koriste kako bi probava bila redovna ali i kako bi se ojačao imunološki sistem.

Banane kao hrana za mozak

Zdrava probava može poboljšati i mentalno zdravlje. Emili Klermon, nutricionista, kaže da trenutno brojna istraživanja otkrivaju jaku vezu između mozga i probave. „Naučnici kažu da promene u crevnoj mikrobioti mogu da poremete komunikaciju s mozgom“, dodaje. Prema istraživanjima uzrok bi mogao da bude upalni proces, a naučnici upravo upalu mogu da povežu s anksioznošću i depresijom pa se tako može zaključiti da morate da brinete o probavi ako želite da budete srećni. Ali postavlja se i dalje pitanje šta utiče na šta: „Moramo da odgovorimo na to pitanje – možda su promene u crevima te koje utiču na promene, a možda je stres taj koji unosi promene u creva“, kaže nutricionista.

Da li je banana diuretik?

Kako su pune vlakana, one mogu da olakšaju simptome zatvora, a svi znamo da je upravo on odgovoran za nadutost. Kako je puna kalijuma, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoći ako vas muči zatvor. „Kalijum pomaže i pri održavanju krvnog pritiska u normalnim nivoima“, dodaje  Tvelman.

Kako održavati zdravlje probave?

Osim banane, postoji još načina kako možete održavati zdravlje probave, a stručnjaci se slažu da je pre svega važna ishrana bogata celovitim žitaricama i vlaknima. Prebiotici su jednako važni netopljivi ugljeni hidrati i uz probiotike nam pomažu da održimo zdravlje probavnog sistema. Da nahranite svoje dobre bakterije u ishranu uvrstite namirnice poput pasulja, graška, mahuna, banana, bobičastog voća, belog luka, špargli, ovsenih pahuljica. Kako antibiotici mogu da dovedu do poremećaja ravnoteže u crevima, oprezno s njima. Probavne smetnje poput proliva javljaju se u pet do čak 30 posto slučajeva, u zavisnosti od vrste antibiotika i dužine terapije. Koristite ih samo kada vam ih lekar prepiše.

Ako želite da poboljšate probavu, izgubite višak kilograma ili uopšte budete zdraviji, ovo su pravila koja važe za sve:

  • Konzumirajte što više raznovrsnog povrća i voća. Zdrava creva puna su različitih porodica mikroba, a svaka od njih „voli“ drugačiju hranu.
  • Jedite vlakna. Većina ljudi konzumira ih premalo. Voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i celovite žitarice hrane dobre bakterije.
  • Izbegavajte visoko procesuiranu hranu jer ona često obiluje sastojcima koji loše utiču na razvoj dobrih bakterija, ali zato pogoduju lošim bakterijama.
  • Hrana bogata probioticima, poput jogurta, potiče razmnožavanje dobrih bakterija. Konzumirajte jogurt ako vam odgovara.
  • Ekstra-devičansko maslinovo ulje trebalo bi stalno da bude na vašem jelovniku. Sadrži ogroman broj polifenola koji pogoduju razvoju dobrih bakterija.
  • Antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije. Ako ste primorani da ih uzimate, pobrinite se da istovremeno u organizam unosite dovoljno hrane koja podstiče regulaciju mikroflore.
  • Ako ne konzumirate dovoljno vlakana, a naglo povećanje unosa izaziva vam plinove i nadutost, pokušajte da ih uvedete postupno u ishranu i pritom pijte puno vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar