U trendu

Bez restriktivnih dijeta: Naučnici otkrili najjednostavniji recept za mršavljenje

Ukoliko ste spremni da se uhvatite u koštac sa viškom kilograma, sigurno ćete prvo pribeći nekoj od dijeta i fizičkoj aktivnosti. Međutim, najnovija studija otkriva da nije sve u tome, već da je neophodno i da se malo duže spava.

Studija je pokazala da, ukoliko se svako veče odspava sat duže, dnevno se manje unese 270 kalorija. To znači da bi za tri godine moglo da se izgubi oko 11 kilograma.

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu su, želeći da ustanove kakva je interakcija spavanja i gojaznosti, sproveli kliničko ispitivanje na 80 osoba, od 21. do 40 godina.

U studiji, objavljenoj u žurnalu „JAMA Internal Medicine“, navodi se da su osobe koje su spavale manje od 6,5 sati uspele posle savetovanja sa lekarima da produže san za 1,2 sata. Oni su dobili korisne savete kako da to postignu — da priguše svetlo i ne koriste laptop ili mobilne telefone najmanje pola sata pre odlaska u krevet.

„Kada bi se zdrave navike spavanja održale dugoročno, s vremenom bi rezultirale klinički značajnim gubitkom težine“, navela je Esra Tasali, vodeći autor studije.

Ona je ukazala da su prilikom istraživanja namerno izbegavali restriktivne dijete ili menjanje uobičajenih životnih navika, ističući da su ispitanici mogli da jedu šta god su poželeli.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar