U trendu

Bez vikanja u telefon

Vikati, izuzev kada je to zaista neophodno da bi vas čuli, nije pristojno. Ipak, čak i neki od onih koji se inače pristojno ponašaju i cene pristojnost imaju običaj da viču u telefon, bilo fiksni, bilo mobilni. Izuzev ako je veza jako loša, za tim zaista nema potrebe.
Oni koji viču u mobilni telefon su uočljiviji, pošto to često rade na ulici, u gradskom prevozu ili na nekom drugom javnom mestu. Najčešće nisu ni svesni na šta liče dok se tako ponašaju, posebno ako ne drže telefon na uhu, već koriste slušalice i mikrofon: liče na poremećenu osobu koja, vičući, priča i raspravlja sama sa sobom, ili vrlo glasno pred svetom priča neke intimne stvari koje se zaista nikog sem nje i sagovornika ne tiču.
Oni koji viču u fiksni telefon, izuzev ako to čine na radnom mestu, uglavnom nisu toliko uočljivi – primetićete da komšija ili komšinica to rade ako se previše čuje kroz zidove (možda i pomisliti da je kod komšija neki žestok sukob i pozvati policiju), primetićete da to prijatelji ili rođaci rade ako ste pored njih dok telefoniraju, i bićete i te kako svesni da neko viče u telefon ako je taj neko vaš sagovornik koji vam vikanjem "probija bubnu opnu" (nažalost, stari modeli fiksnog telefona nemaju dugme kojim možete da utišate zvuk), i to je otprilike to. Manje ili više uočljivo, podjednako je besmisleno vikati u telefon.
Zbog čega ljudi to rade? Neki da bi delovali ubedljivije, neki jer ne mogu da se naviknu da, iako ne vide sagovornika, ne moraju da se dovikuju s njim, neki to rade samo prilikom upotrebe mobilnih telefona pošto su za fiksne svesni da "žica dobro prenosi zvuk", ali kod mobilnih nema žica, a neki, kad im skrenete pažnju, samo kažu da oni tako pričaju telefonom, i tu završe razgovor.
Ukoliko i vi tako postupate, pokušajte da se odviknete od toga. Nepristojno je vikati na ljude, plus, sigurni smo, ne želite da se vaši sagovornici osete neprijatno, a nikome nije prijatno kad neko na njega viče. Zaista, nema nikakvog razgovora da vičete u toku razgovora telefonom – zapravo, ako je veza iole dobra, možete govoriti i tiho, i sagovornik će vas sasvim lepo čuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.