U trendu

Bežite od njega što pre: 3 načina na koje vas manipulator navodi da se osećate krivima

Ako ostanete u takvom odnosu, možda ćete i vi postati toksična osoba

Najveći problem s manipulatorima je taj što često imaju tendenciju da vas navode na krivicu.

Time štite sebe i svoje postupke, a vama čine da se osećate loše, iako ni za šta niste krivi.

Ukoliko osetite da vam je krivica nametnuta, trebalo bi da reagujete tako što ćete pokušati da se udaljite od te osobe.  Usled dugotrajnog uticaja manipulativne osobe, počinjete i sami da se ponašate toksično, da lažete i obmanjujete. Iako zvuči bezazleno, nevine laži su i dalje laži i mogu samo da naštete vašim kasnijim odnosima.

Evo zašto i sami pored manipulatora postajete neko ko laže:

1. Ne želite da pravite scenu
Na primer, on želi da idete na večeru s njegovim partnerima. Vama se ne ide. I zato ćete slagati kako ne biste trpeli njegovu kritiku i prebacivanje kako vam je sve teško kada je on u pitanju, kako ga ne volite dovoljno…možda čak i vređanje. Zato ćete reći „Da, baš mi se ide, jedva čekam!” Šta se u ovom slučaju dešava? Prvo, radite nešto što zaista ne želite, i lažete o tome kako se osećate u situaciji.

2. Birate da slažete jer on neće poverovati u pravu istinu
Manipulator je nepoverljiv, on nikada ne veruje u ono što mu govorite, stalno pokušava da vam pronađe grešku. Zbog toga mnogim ljudima postaje lakše da jednostavno slažu nego da kažu istinu, u kojoj nema ničega lošeg.

Na primer, iznenada dobijete poziv od rođaka i odete u posetu, ali znate da vam manipulativni partner  neće verovati da ste zaista išli kod rođaka, uz komentar “ko zna gde ti sve ideš dok ja nisam tu”. U toj situaciji vi procenjujete da nema poente da kažete istinu, jer u nju neće poverovati. Umesto toga mu kažete da ste proveli ceo dan kod kuće.

3. Osećate krivicu zbog svog uspeha
Manipulatori su toksični i zato se osećaju neprijatno kada su drugi uspešni, odnosno, žele da drugi budu neuspešni. Ako imate manipulativnog momka, a osvojili ste neku nagradu ili priznanje, možda ćete biti u iskušenju da to sakrijete od njega da biste sprečili ljubomoru ili maliciozne komentare s njegove strane.

Ako ste primetili kod sebe ovakvo ponašanje, treba da znate da je i nevina laž laž i da može samo da vam nanese štetu. Ukoliko je vaš partner manipulator, razmislite zbog čega ostajete u vezi s njim i da li je to ono što ste želeli. Ako  je odgovor ne, izađite iz te toksične veze što pre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)