„Bila je to nemoguća misija“: Doktor otkrio detalje operacije Dee Đurđević

O podvigu koji je juče izveo tim profesora Marka Bumbaširevića bruju cela Srbija. Posle višesatne, teške operacije na VMA, uspeli su da spasu „isčupanu“ ruku u saobraćajnoj nesreći voditeljki Dei Đurđević.

„Velika je odgovornost. Ne samo zato što se radi o poznatoj ličnosti i prijatelju uvek je velika odgovornost. Meni je svaki pacijent isti. Imam veliku seriju takvih slučajeva“, rekao je za Jutarnji program TV Prva mikrohirurg i predsednik Evropske federacije mikrohiruških udruženja prof. dr Marko Bumbaširević.

Dr Bumbaširević je objasnilo da je u ovakvim situacijama “život važniji od ekstremiteta”.

„Prvo je važno da se spasi život, jer je on najvažniji“, rekao je dr Bumbaširević.

Pohvalio je što je ekipa na terenu brzo reagovala.

„Sve je pripremljeno dobro. Ruka je stavljena na led, na plus četiri stepena. Ruka je bila iščupana i opečena od trenja, imala je veliki defekt krvnih sudova koji su morali da se rekonstruišu skidanjem vena. Otežavajuća okolnost je što su živci iščupani, zato će morati kasnije još operacija. Izgledalo je nemoguće da se to ušije. Želim da pohvalim Deu. Hrabar je ona pacijent i ima sve pohvale. Kod takvih pacijenata nemoguće se pretvara u moguće. Nadam se da će funkcija ruke biti dobro“, objasnio je Bumbaširević.

2 komentara
  1. D

    Ovako obiman zahvat je sigurno bio pravi izazov za doktora Bumbaširovića i njegovu ekipu, iako su iskusni profesionalci, i oni su ga uspešno obavili. Hvala Bogu da je i poznata voditeljka preživela operaciju i kritičan period i da se sada bolje oseća. Biće sigurno potrebno još operacija da bi se vratila funkcija ruke. Ono što nije dobro u čitavoj situaciji je iznošenje detalja povrede i operacije kao i mogućih sekvela. Iako je voditeljka javna ličnost i ljudi su radoznali da čuju šta se desilo i koje su posledice, ostaje neprijatan utisak zbog odsustva diskrecije na koju smo u našoj profesiji obavezni. I ne samo da smo obavezni na profesionalnu diskreciju već i pacijent ima pravo na tajnost svog zdravstvenog stanja, procedura i lečenja. Dr Bumbaširoviću želim još mnogo ovako uspešnih intervencija a pacijentkinji brz oporavak.

  2. Anonimni

    Sramotno je da se lekar ovako ponaša. Šta je on to radio više nego bilo ko na svom radnom mestu? Pričati o detaljima povrede, operaciji je skaradno i protivzakonito. Šta se desilo sa Hipokratovom zaklevom i poverljivim odnosom lekar-pacijent? Nema profesije koja se nije osramotila. Ali i doktor je dobio svojh pet minuta slave i sliku u novinama. Jadno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike