Biti mama nije gubljenje vremena

Popularan ženski imidž je predstava superžene koja postiže sve: ima karijeru, muža, decu, fenomenalno održava dom, ima hobije, aktivna je u još ponečemu… A ako se žena opredeli da radi samo nešto od toga – recimo, da se usredsredi na to da bude mama – često je tretiraju s omalovažavanjem.
Odmah da kažemo, da ne bude zabune: ovo nije nikakav pokušaj da se žene, nakon što su se izborile za pravo da i one rade i imaju karijere, ponovo zatvore u kuće i budu prinuđene da rađaju bebe, brinu o njima, mužu i kući, a iz kuće im bude dopušten izlazak samo u nabavku hrane i poneku posetu, i to u pratnji osobe od poverenja. Ni slučajno. Ipak, zaista nema ničega sramotnog niti je "gubljenje vremena" ako se žena opredeli da želi da bude mama i domaćica, a da njen suprug radi.
Nažalost, ima žena koje se suoče upravo s takvim tretmanom: rešile su, jer tako žele, jer ih to ispunjava, da budu kod kuće, podižu decu i brinu o udobnosti doma, a njihov muž radi (i zarađuje dovoljno za celu porodicu) – i onda ih malo-malo neko upita zar ne misle da tako traće svoje vreme i sposobnosti, kad bi mogle mnogo više. Ovakav tretman je naročito čest ako je žena završila fakultet ili i magistrirala, doktorirala… Sa svojim znanjem i sposobnostima mogla bi mnogo više, a ona se, eto, ograničava samo na porodicu.
Kako će žena živeti i na šta će se u životu fokusirati stvar je njenog ličnog izbora. Nema nikakve sramote niti je "traćenje vremena i sposobnosti" ako želi da bude supruga, mama i domaćica i da ne radi, niti je sramota ako joj je izbor nešto sasvim drugo, recimo da gradi karijeru i da nema decu, super je i ona varijanta u kojoj se trudi da postigne sve živo. Dokle god je to ženin sopstveni izbor i ona se tako oseća ispunjenom, to je njena stvar, da i ne spominjemo da to može biti izbor u tom životnom periodu, kasnije će se možda više fokusirati na nešto drugo.
I šta odgovoriti onima koji vas (krajnje neučtivo) zapitkuju: "Zar ne misliš da bi, s tvojim znanjem i sposobnostima, mogla i više nego da samo budeš mama/da imaš fenomenalnu karijeru u tom-i-tom polju/da treba da radiš ovo ili ono?" Ne objašnjavajte im ništa, jer tako delujete kao da ni same niste sigurne da ste načinile pravi izbor, i dajete na znanje da ste voljne da diskutujete o tome, i da smatrate da ste dužne da se nekom pravdate zbog načina života koje ste odabrale. Dovoljan odgovor je: "Srećna sam ovako, hvala na pitanju".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.