Biti učtiv ili iskren?

Iskrenost se smatra vrlinom, i to i jeste. Ono što se nekada desi jeste da ta vrlina dođe u sukob s nekim drugim vrlinama, pa je potrebno pažljivo proceniti koja bi vrlina u datoj situaciji bila najbolja i najpoželjnija.
To možda zvuči kao nešto što se samo po sebi podrazumeva, ali nije uvek tako. Neretko se desi da neko po principu "što na um, to na drum" kaže ono što misli, i time povredi nekog drugog. A kada mu se skrene pažnja na to, smatra da nije učinio ništa loše, samo je iskreno rekao šta misli – da je rekao nešto drugo, to bi bila laž, a ne treba lagati, zar ne?
Konkretan primer bi mogao biti da vam se neki poklon koji ste dobili ne dopadne. Desilo se svakom, najverovatnije ne samo jednom. Pravila pristojnosti nalažu da se na poklonu zahvalite, postoji i izreka da se poklonjenom konju u zube ne gleda, ali desi se da neko smatra da treba jednostavno biti iskren i odbiti poklon koji mu se ne sviđa.
Zbog čega je to pogrešno? Jer time ne činite ništa stvarno dobro, samo povređujete nekog ko je želeo da vam udovolji i da vas obraduje, i ko je nehotice napravio grešku koja se može desiti svakom, jer biranje poklona ume da bude prilično nezgodno. Treba li lagati da vam se poklon dopada? Ne, ali istinu o tome da vam se ne sviđa možete zadržati za sebe, i zahvaliti se na tome što je ta osoba mislila na vas i potrudila se da vas obraduje.
Naravno, postoje i znatno teže situacije od opisane, one kada je komplikovanije odrediti treba li iskreno reći svoje mišljenje ili ga učtivo zadržati za sebe. Šta tada? Nije loša ideja držati se onoga čemu su nas stariji učili: "Kada nemaš ništa lepo da kažeš, najbolje je da ne kažeš ništa". A skoro uvek je moguće naći bar nešto lepo što je moguće reći.
Izuzetak su situacije kada je za tuđe dobro bolje biti iskren. To najčešće i nema veze s učtivošću – i neretko je i tu potreban veliki oprez u proceni da li je to zaista za nečije dobro (ugroženo zdravlje, bezbednost i slično), ili se ipak radi o nečemu što se nama lično ne dopada i što je zapravo nečija privatna stvar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.