U trendu

Bizaran poduhvat sveštenika završio tragično: Vezao je za sebe 1000 balona i odleteo, pogledajte šta mu se dogodilo

Otac Adelir Antonio de Karli lebdeo je preko okeana vezavši za sebe 1000 balona napunjenih helijumom u nadi da će prikupiti novac za kapelicu za kamiondžije u svojoj župi na autoputu. Krenuo je iz brazilskog lučkog grada Paranagua 20. aprila 2008. godine, noseći kacigu, aluminijumsko termo odelo i vodootporni kombinezon, dok je bio pričvršćen za padobran – i 1000 balona.

Rimokatolički sveštenik je želeo da obori rekord od 19 sati za najduže vreme letenja balonom u vazduhu. De Karli je bio iskusan padobranac koji je prošao obuku preživljavanja i divljine, tako da ni u kom slučaju nije bio početnik. Zapravo, to mu je bio drugi put da je izveo taj poduhvat i u januaru te godine iskoristio je 600 balona da ode na četvorosatno putovanje visoko pet kilometara. Poletio je iz grada Amperea i sigurno sleteo u Argentinu. Nakon svoje nove avanture, de Karli je nosio GPS uređaj za praćenje i radio kako bi mogao da obavesti kontrolu leta o svom položaju.

Vetar ga oduvao s kursa

Međutim, osam sati nakon poletanja, 41-godišnjak je nestao s mreže. Avioni, helikopteri i spasilački timovi tražili su sveštenika uzduž i popreko, ali bezuspešno. Dva dana nakon poletanja, nekoliko raznobojnih balona viđeno je u moru kod južne brazilske države Santa Catarina u blizini de Karlijeve poslednje kontaktne tačke. Nažalost, njegovo telo pronađeno je nekoliko meseci kasnije u julu, a DNK testovi potvrdili su da pripada svešteniku. Policija je saopštila da je njegovo telo pronađeno na obali jugoistočnog Brazila. „Bili smo skoro sigurni da je to sveštenik zbog raznih elemenata, poput odeće i materijala korišćenog u putovanju balonom“, rekao je šef policije Macaea Daniel Bandeira. „DNK je samo potvrdio naše sumnje.“

Izveštaji navode da se de Karli borio s radom svog GPS uređaja i da se osećao ‘vrlo hladno, ali dobro’. Rečeno je da je dosegao visinu od šest kilometara i bio je na putu da se spusti na oko 2.5 km za svoj planirani let za Dourados. Nažalost, rečeno je da su ga vetrovi oduvali s kursa i pre nego što je izgubio kontakt, de Karli je navodno rekao da ‘gubi visinu’. Telo su slučajno otkrili radnici šlepera, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.