U trendu

Boja posteljine je bitnija nego što mislite, jedna nijansa izaziva loš san!

Uticaj boja na naš život mnogo je veći nego što se to misli. Brojni stručnjaci ističu važnost biranja boja za zidove u spavaćoj sobi kako bismo kreirali najbolje okruženje za miran san i odmor. Međutim, malo je poznato da na kvalitet spavanja utiče i boja posteljine.

Ako pripadate kategoriji ljudi koji najčešće biraju belu ili posteljinu neutralnih tonova pravite veliku grešku. Stručnjak za boje Doroti Čejmbers tvrdi da rezultati istraživanja sugerišu da neutralne boje posebno bela, posteljine veoma loše utiče na spavanje.

„Kada govorimo o posteljini najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbegavajte belu i svetloplavu posteljinu“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, bela i svetloplava mogu uticati na nivo melatonina hormona koji se luči tokom noći, ali i na ciklus i buđenja.

“Pre nego što preuredite spavaću sobu, osim boja za zidove povedite računa i o boji posteljine i kako će ona uticati na vas”,  dodala je Čejmbers. Neuropsiholog dr Aleksander Burgmester sa stručne strane objašnjava kako neadekvatna boja posteljine utiče na nas i kvalitet spavanja.

“Iako su tkanina i kvalitet posteljine važnji za dobar san, bitna je boja. Nabolje je da koristite tamnije boje kako biste se bolje naspavali”, rekao je Aleksander.

Siva i tamno zelena je idealan izbor boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar