Božje ČUDO? Potopljena crkva stara 500 godina pojavila se iznad vode (video)

Neverovatna scena!

Crkva iz 16. veka, potopljena 1962. godine, ponovo je izronila na površinu zbog suše.

Tokom skoro 6 decenija pod vodom, dominikanska crkva se pojavila svega 4 puta kada je opadao nivo vode, a poslednji put se to dogodilo 2017. godine kada je mogla da se vidi u punoj veličini.

Katolička crkva, izgrađena u 16. veku kako bi se širilo hrišćanstvo u regiji, potopljena je zajedno sa celim gradom Halapa el vieho da bi se izgradila brana Benito Huarez 1962. godine. Brana se snabdeva vodom iz dve reke.

Meštani su bli primorani da se presele, a čitava sela su potopljena. Smatra se da su i dragocenosti znamenitih zemljoposednika takođe završila pod peskom.

„Kada se voda povuče, možete svašta da vidite“, rekao je lokalni ribar.

Iako je pod vodom skoro 60 godina, fasada crkve je u prilično dobrom stanju iako se deo zidova odlomio u zemljotresu 2017. godine.

„Pre 5 godina, čitava struktura je bila očuvana, ali je zemljotres naneo veliku štetu, pa je crkva sada puna pukotina“, rekao je lokalni meštanin Antonio Hernandez.

Kada prođe suša i visoke temperature, voda će ponovo prekriti crkvu.

Jednom prilikom, nivo vode u brani bio je ispod 40 odsto od uobičajenog zbog čega je postao glavna briga za lokalno stanovništvo i njihove useve. Vodu iz brane koristi oko 247 opština.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.