Brak u Srbiji puca ili u prvim godinama ili…

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da su česti razvodi i u trećem dobu, mada ni deca po svoj prilici nisu razlog da par ostane u vezi

Najveći broj brakova u Srbiji razvede se u prvim godinama, a polovina supružnika ne uspeva da proslavi ni deceniju zajedničkog života, svedoče najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ilustrativni dokaz teze da deca nisu malter koji cigle bračne zajednice drži na okupu jeste podatak da više od polovine supružnika koji su prošle godine stavili tačku na brak ima decu. Najnovija brakorazvodna statistika obiluje zanimljivim podacima i demantuje predrasude da su najstabilniji brakovi onih supružnika koji su proslavili srebrnu svadbu – svaki sedmi brak razveden protekle godine trajao je duže od 25 godina. Kada su ispratili decu na put, čak 1.393 para rešila su da svako krene svojim putem.

Posmatrano iz vizure statistike, svaki četvrti bračni par u Srbiji svoje snove o proslavi srebrne ili zlatne svadbe završava brakorazvodnom parnicom. Jezik brojki i slova svedoči da kod porodičnog advokata najčešće odlaze Vojvođani i Beograđani – svaki treći brak koji se sklopi u našoj severnoj pokrajini završi se razvodom, a svaki četvrti beogradski brak takođe završi u sudskoj statistici. Izgleda da vetrovi patrijarhata najsnažnije duvaju u regionima Šumadije i Zapadne Srbije – tek svaki peti bračni par u ovom regionu odlučuje da stavi tačku na brak.

(Katarina Đorđević, „Politika“)

2 komentara
  1. bambi

    Problem je napravilia drzava. Posto nema para u budzetu, ministarstvo je naredilo Centrima za socijalni rad da kada je god brakorazvodna parnica, decu dodeliti majkama cak i kada su majke narkomanke, alkoholicarke ili prostitutke. Ovo su brze bolje uvidele sponzoruse i masovno kada zatrudne raskidaju brak da bi dosle do para, tj. da bi dosle do para koristeci sopstvenu decu. Da bi na sudu to proslo ne u 99% slucajeva vec u 99.99% slucajeva, drzava je dodatno izmislila akciju Nasilje prema zenama. Na taj nacin je brak unisten u Srbiji, i najvece zrtve su deca. 100.000 beba i male dece ne moze cak ni da vidi svoje oceve jer se majke izivljavaju na bivsim supruznicima. A kada se unisti porodica i cela nacija pocinje da izumire. Postavlja se pitanje, zasto ovo drzava radi i dokle ce? Kako pojedine ljude, kao sto su sudije, sudski vestaci, radnici u centrima za socijalni rad, ministre, bar malo ne grize savest, kakav bol i patnju nanose maloj deci. Sramota.

    1. Anonimni

      ????

Napišite komentar