Brinete se dokazano smatraju sposobnijima na radnom mestu od plavuša

Da li bi trebalo da ofarbate kosu?

Ne znamo da li se sećate filma „Working Girl“, u kojem Melani Grifit izgovara rečenicu: „Ako želiš da te shvate ozbiljno, treba ti ozbiljna frizura“.

To je film iz 80-ih godina prošlog veka, a sada je 2017., ali čini se kako ova rečenica i dalje vredi, a brojne žene javno su priznale da su obojile svoju plavu kosu u smeđu kako bi bile ozbiljnije shvaćene.

A to potkrepljuju i brojke. Naime, istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako je 31 posto plavokosih Britanki obojilo kosu u smeđu kako bi ih ljudi na poslu doživeli ozbiljnije. S druge strane, čak 62 posto britanskih poslodavaca priznaje da im brinete deluju profesionalnije nego plavuše.

Gde je problem s plavom kosom?

Poražavajuće, ali brinete „pomažu“ muškarcima da ih vide kao šefice, a ne kao seksualne objekte, tvrde poslovni stručnjaci. Brinete su tako za njih inteligentnije, kompetentnije i ravnodušnije od plavuša, ali s druge strane je veća verovatnoća da će u baru prvo prići plavuši, a tek onda brineti.

Neki naučnici tvrde kako je taj efekat plavuša u našim genima, jer je za takve žene verovatnije da će biti plodnije. Kako je ipak 2017., vreme je da pokažemo da takvim predrasudama više nema mesta, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.