U trendu

Budite i vi uspešni kao Nikola Tesla: 3 moćna trika za treniranje mozga

Postoje li zaista ‘trikovi’ koje je Nikola Tesla koristio da poveća svoju produktivnost i da li ih možemo primeniti da bismo postali uspešniji?

Tesla je tokom svog života stalno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja samo dva sata. Međutim, ono što je postigao ne bi bilo moguće bez striktnog skupa pravila za povećanje produktivnosti, prenosi Ezadar.

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite

Nikola Tesla je često govorio da može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre nego što je započeo radove na njihovoj konstrukciji. Ovaj proces vizuelnog mišljenja nije karakterističan za sve ljude, ali osnovna ideja je da se jednostavno treba koncentrisati na finalni proizvod. Kreativno razmišljanje često zahteva od vas da se opustite i radite na problemu u svojoj glavi.

Tesla u svojoj autobiografiji ovako opisuje proces: „Moj metod je drugačiji. Ne žurim sa konkretnim radovima. Kada dobijem ideju, odmah počinjem da je gradim u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, popravljam i upravljam mašinom u glavi. Potpuno mi je nebitno da li turbinu testiram u glavi ili u radionici. Primećujem čak i ako mi ne ide dobro. Nema razlike, a rezultat je isti“, napisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen sa ovim veštinama, već je kao dete radio određene vežbe kako bi poboljšao svoj mozak.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. Činilo se da je Tesla bio istog mišljenja, i iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulzivnog ponašanja, imao je nekoliko „eureka” trenutaka tokom njih. Jedan od njih mu je doneo ideju o naizmeničnom strujom:

Godine 1881, Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, i dok je šetao sa prijateljem po parku i recitovao poeziju, iznenada mu je sinula ideja o naizmeničnom struju.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, Tesla je zastupao tezu da treba biti sam dok stvara i razmišlja.

Ovo je jedan od njegovih poznatih citata: „Um je oštriji i koncentrisaniji u samoći i samoći. Za razmišljanje nije potrebna velika laboratorija. Originalnost dolazi iz samoće oslobođene uticaja koji oštećuju naše kreativne umove. Budi sam, to je tajna pronalazača, budi sam, tada se rađaju ideje“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar