U trendu

Budite kao Japanci, uštedite i do 35 odsto kućnog budžeta!

Ova tehnika vam može pomoći da uštedite novac

Sigurno ste bezbroj puta do sada želeli da uštedite novac, ali vam nikad nije išlo za rukom. Kada dođe kraj meseca, obično nam je teško da se suzdržimo i ne potrošimo novac koji smo namenili za štednju.

Međutim, postoji jedna metoda koja potiče iz Japana i naziva se “kakeibo metoda” koja vam može pomoći da uštedite novac i iskoristite ga na pravi način.

Kakeibo zapravo znači “knjiga računa u domaćinstvu”. Za početak, biće vam potreban jedan notes i olovka. Istraživanja pokazuju da mnogo više informacija pamtimo dok pišemo, pa je zato bolje da se ponekad vratimo toj staroj metodi zapisivanja, iako nam je mnogo lakše da sve zabeležimo na računaru ili telefonu.

Prvi korak je da u beležnicu zapišete koliki su vam prihodi, ali i rashodi. Napravite tabelu sa četiri kolone u koje ćete upisivati te informacije. Početkom meseca upišite u tabelu prihod za koji sigurno znate da ćete ga dobiti. Svaki drugi prihod koji budete dobijali tokom meseca obeležite drugačijom bojom u tabeli. Zapisujte svaki prihod i rashod tokom meseca u tabelu.

Napravite još jednu tabelu u kojoj ćete zapisati koliko novca biste voleli da uštedite tokom jednog meseca. Važno je da odredite taj iznos pre nego što počnete da planirate svoje troškove.

Sledeći korak je smanjenje mesečnih troškova. Zapišite sve fiksne troškove koje imate tokom tog meseca, kao što su stanarina, računi za struju, telefon…

Novac koji ostane nakon što platite svoje račune i dodate ono što želite da uštedite je novac koji možete da potrošite. Međutim, i to bi trebalo podeliti u 4 kategorije: prva se odnosi na troškove života (kao što su odeća, hrana), druga na troškove za obrazovanje, treća se odnosi na zabavu, a u četvrtu spadaju svi ostali troškovi. Kad je reč o zabavi, moraćete svaki izlazak u kom ste potrošili novac da zabeležite u svoju svesku. Na kraju meseca, analizirajte svoje tabele i pogledajte da li ste ispoštovali granice svojih troškova. Možda ćete tako imati bolji uvid u neplanirane troškove, ali ćete moći i da planirate svoj budžet za naredni mesec.

Naravno, ako vam ostane novca od potrošnje, stavite ga na štednu knjižicu ili ga odložite u kasicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar