U trendu

Budite spremni: Evo kako da uvek pobedite u tucanju jajima

Tucanje uskršnjim jajima je tradicionalna igra za Uskrs. Ako ste takmičarskog duha, ovo je vaša prilika da se pokažete u najboljem svetlu.

Tucanje jaja ili borba jajima jedan je od uskrsnih običaja u kojem jedan “borac” izaziva drugog te se oni “tucaju jajima” sve dok nekome ne pukne ljuska.

Mnogi ne zaziru ni od prevare, pa tako podvaljuju jedni drugima drvena, gvozdena ili plastična jaja, jaja premazana voskom ili sličnim slojevima koji daju dodatnu čvrstoću. Naravno, takva akcija vrlo brzo se razotkrije i prevarant biva diskvalifikovan iz igre.

Što se tiče odabira prirodno najjačeg kokošjeg jaja, stručnjaci kažu da u korpi treba birati što manja, špicastog oblika. Osim toga, najvažniji kriterijum je dodir – birajte ono jaje čija je ljuska na dodir najgrublja. Od duhovitih preporuka, savetuje se birati jaje od kokoške koja, kad ga je snela, nije puno kokodakala, jer se u protivnom jaje preplašilo pa će lakše pucati.

Kad udarite, nastojte da vam protivnik pogodi palac, a ne jaje – tada ćete sigurno pobediti i bez puno muke oko biranja idealnog jajeta! Takođe, bilo bi dobro da budete uvek prvi koji će birati jaje, inače će vam ostati ona veća. Veće jaje nije nužno i bolje. Uzmite što manja jaja jer su ona u pravilu jača i imaju precizan uski vrh.

Čvrstoću jaja možete testirati tako da ga tapnete zubima. Kvalitetno jaje izazvaće lagan, visok zvuk, dok će slabija zvučati prigušeno. Kada započinjete igru, uvek tucajte istim krajevima – šiljati na šiljat, širi na širi. Stisnite čvrsto jaje i udarite što jače!

Dodatan trik

Ako želite malo da ‘varate’, postoji trik s kojim će vam jaje biti čvršće, a neće se primetiti da ste išta radili na jajetu. Nakon što se jaje potpuno osuši, obojite ga na gornjoj i donjoj strani prozirnim lakom za nokte. Pričekajte da se osuši i zapamtite koje ste jaje ojačali slojem laka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar