U trendu

Čaj koji menja život: Ovo su najbolje vrste za zdravlje i dugovečnost koje morate imati kod kuće !

Čaj: Koje vrste treba da imate kod kuće!

Čajevi se dele na dve glavne grupe – pravi i biljni čajevi.

Biljni čajevi postoje vekovima i koriste se kao prirodni lekovi za razne bolesti, a veruje se da je u njima ključ za zdravlje i dugovečnost. Ovi čajevi mogu imati širok spektar ukusa i aroma, a moderna nauka počinje da potvrđuje njihove tradicionalne blagodati. Prave se od suvog voća, cveća, začina ili bilja. Međutim, uprkos nazivu, biljni čajevi zapravo nisu pravi čajevi.
Pravi čajevi se pripremaju isključivo od listova biljke Camellia sinensis, grma poreklom iz Kine i Indije. Na osnovu načina obrade listova nakon berbe i stepena oksidacije, razlikujemo pet vrsta – crni, zeleni, oolong, beli i puer.

Pravi čajevi sadrže kofein i jedinstvene antioksidanse poznate kao flavonoidi. Istraživanja pokazuju da mogu pomoći u prevenciji raka, srčanih bolesti i dijabetesa, podstiču gubitak težine, snižavaju holesterol i poboljšavaju mentalnu budnost.

Vrste pravih čajeva

Hiljadama godina na Istoku, čaj je smatran ključem za život i dobro zdravlje, sreću i mudrost.

Najkvalitetniji čajevi imaju najkompleksniji profil ukusa, a listovi se mogu koristiti više puta. Svaka šoljica različitih vrsta čaja i dalje će sadržati hranljive materije iz listova. Ukus im se može poboljšati novim prelivom, a aroma pojačati ili ublažiti. Lako se kuvaju i nemaju gorčinu, bez obzira na način pripreme.

Crni čaj
Crni čaj je potpuno oksidiran, ima tamniji izgled, jači ukus i veći sadržaj kofeina. Čini do 85% ukupne potrošnje čaja u zapadnom svetu. Često se konzumira sa šećerom, mlekom ili limunom.

Istraživanja pokazuju da štiti pluća od štetnog dejstva dima cigareta i smanjuje rizik od moždanog udara.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je „neoksidiran“ čaj. Njegova zelena nijansa i prirodna boja listova daju mu ime. Listovi se nakon berbe zagrevaju kako bi se uništili enzimi koji izazivaju oksidaciju. Ovaj način obrade održava visok nivo antioksidanata, vitamina i minerala, što doprinosi izuzetnim lekovitim svojstvima zelenog čaja.

Istraživanja pokazuju da antioksidanti mogu blokirati rast raka dojke, bešike, pluća, želuca i pankreasa, sprečavaju začepljenje arterija i sagorevaju masti. Takođe smanjuju rizik od moždanog udara i neuroloških poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Najčešće vrste zelenog čaja su japanski Senča čaj, zeleni čaj od jasmina, Giokuro, Matcha, Genmaicha, Tencha i Longjing (Zmajev čaj).

Oolong čaj
Oolong čaj je poluoksidiran, njegovi listovi ostaju da odstoje 2-4 sata pre nego što se zagreju kako bi se zaustavila oksidacija. Količina oksidacije utiče na ukus i izgled ovog čaja. Duža oksidacija dovodi do tamnijeg oolonga sličnijeg crnom čaju, dok kraća oksidacija čini ga sličnijim zelenom čaju.

Antioksidanti u oolong čaju mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, a često se koristi i za gubitak težine.

Beli čaj
Beli čaj je najmanje obrađen. Koriste se samo neotvoreni pupoljci i mladi listovi prekriveni srebrnim dlačicama. Pravilo je da se listovi samo suše i konzumiraju kao takvi. Beli čaj daje laganu infuziju blagog ukusa, s manje kofeina i visokim nivoom antioksidanata.

Istraživanja pokazuju da beli čaj ima najjača antikancerogena svojstva u poređenju s više obrađenim čajevima.

Pu-erh čaj
Pu-erh čaj je posebna vrsta iz kineske provincije Junan, poznat po zemljanom ukusu. Pravi se od čaja ubranog od divljeg čajevca, a ne od kultivisanog grma. Listovi prolaze kroz mikrobnu fermentaciju, presuju se i zatim čuvaju do zrelosti. Može biti crni ili zeleni, u zavisnosti od stepena oksidacije.

Smanjuje nivo lošeg holesterola i pomaže u gubitku težine.

Vrste biljnih čajeva – biljne infuzije (Tisanes)

Napravljeni od bilja, voća, semena ili korena namočenih u vrelu vodu, biljni čajevi imaju nižu koncentraciju antioksidanata od pravih čajeva.

Tačan izraz za napitke bez pravih listova čaja je „tisanes“. Ovi napitci uglavnom ne sadrže kofein (izuzeci su Yerba Mate i Guayusa čaj).

Vrste biljnih čajeva i njihova namena

Voćni čajevi se prave od suvog voća kao što su šipak, borovnice, jabuke ili aronije. Prirodno su slatki, bogati antioksidansima i vitaminom C te štite kožu i imuni sistem. Idealni su za konzumaciju pre spavanja i mogu se piti kao ledeni čaj.

Cvetni čajevi, poput onih od zove, hibiskusa, jasmina, ruže ili lavande, imaju terapeutska svojstva i umirujuće dejstvo. Podmlađuju kožu, hlade i smiruju um.

Čajevi od listova prave se od lekovitih biljaka kao što su listovi koprive, bokvice ili gaveza. Ovi čajevi čiste unutrašnje organe, poboljšavaju krv i regenerišu organizam. Yerba Mate čaj, napravljen od listova božikovine iz južnoameričkih kišnih šuma, je jedan od retkih biljnih čajeva s kofeinom kao arabika kafa.

Rooibos čaj, uzgajan isključivo u Južnoj Africi, ne sadrži kofein i daje čaju lepu crvenu boju.

Neke vrste biljnih čajeva je uvek dobro imati kod kuće zbog njihovih lekovitih svojstava. Svaka biljka ima jedinstvene prednosti za zdravlje.

Spisak čajeva za kućnu apoteku

Čaj od kamilice
Poznat po umirujućim efektima, često se koristi kao pomoć pri spavanju. Ima antiinflamatorna, analgetička i antispazmodična svojstva te može sprečiti komplikacije dijabetesa, gastrointestinalne probleme, poboljšati zdravlje kože i usporiti starenje.

Čaj od nane
Osvežava um i telo, hladi i podiže energiju. Tradicionalno se koristi za ublažavanje nelagode u probavnom traktu. Ima antioksidativna, antikancerogena, antibakterijska i antivirusna svojstva te ublažava glavobolje i menstrualne grčeve.

Čaj od đumbira
Bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv upale, stimuliše imuni sistem i poznat je kao efikasan lek za mučninu. Takođe pomaže kod probavnih smetnji, cirkulacije krvi i zdravlja srca.

Čaj od ginsenga
Ima jak ukus i miris, deluje opuštajuće te je bogat antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima. Poboljšava pamćenje, smanjuje stres, podiže raspoloženje i pomaže u kontroli glukoze u krvi.

Čaj od žalfije
Poznata po lekovitim svojstvima, podržava zdravu funkciju mozga, poboljšava raspoloženje i mentalne sposobnosti te podržava zdravlje srca i debelog creva.

Čaj od matičnjaka
Povećava elastičnost arterija, ublažava aritmije i poboljšava zdravlje srca. Pomaže kod nesanice, anksioznosti i preaktivne štitne žlezde.

Da li i vi imate neki od ovih čajeva kod kuće?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.