U trendu

Čaša vina pre spavanja ima neverovatno dejstvo na organizam, evo kako utiče na telo

Iako je već poznato da umerena konzumacija crnog vina ima određene zdravstvene beneficije, manje je poznato da doprinosi i gubitku težine. Razlog tome leži u prisustvu resveratrola, biljne komponente koja ima uticaj na metabolizam masti, naročito kada se konzumira pre spavanja.

Istraživanja su pokazala da resveratrol smanjuje apetit, a studija vođena od strane profesora Džejsona Dajka sugeriše da zdravstveni benefiti resveratrola, prisutnog u crnom vinu, pariraju onima koje donosi fizička aktivnost. Ova supstanca deluje tako što sprečava nakupljanje masti u masnim ćelijama.

Naučnici sa Vašingtonskog državnog univerziteta i Harvarda su podržali ovu tezu, otkrivajući da konzumacija jedne ili dve čaše vina tokom večeri zapravo može doprineti gubitku težine. Prema istraživanjima, konzumacija najmanje dve čaše vina dnevno može smanjiti rizik od gojaznosti za 70 odsto, a crno vino se izdvaja kao optimalan izbor zbog visokog sadržaja resveratrola.

Bitno je napomenuti da se vino preporučuje za konzumaciju uveče kako bi se postigli najbolji rezultati. Alternativno, ukoliko niste ljubitelj crnog vina, ali želite iskoristiti beneficije resveratrola, treba znati da se ova supstanca može naći i u borovnicama, jagodama i grožđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.