Ceo život smo živeli u zabludi: Evo koju boju odeće je najbolje nositi po jakom suncu i vrućinama

Pitanje koje mnoge zanima: da li je bolje nositi belu odeću za vreme paklenih vrućina nego crnu? Odgovor na ovo pitanje dali su naučnici, a objašnjenje se krije u zanimljivim nalazima i predanju beduina, nomadskih pastira Arapskog poluostrva i severne Afrike.

Beduini, poznati po prelasku vrućih pustinja, nose i crnu i belu odeću, ali je poznato da najčešće preferiraju crne haljine. Ispostavlja se da boja odeće nije presudna za održavanje prijatne telesne temperature. Ključnu ulogu igra tkanina od koje je odeća napravljena i njen kroj.

Naučni časopis Nature objavio je 1980. godine članak pod naslovom: „Zašto beduini nose crne haljine u vrelim pustinjama?“. U tom članku naučnici su istraživali koja boja odeće najbolje pristaje za najtoplije dane. Crna odeća, ispostavilo se, upija toplotu brže od bele odeće, ali ova toplota ne dopire do kože u istoj meri kao bela odeća. Naime, dodatna toplota koju apsorbuje crni ogrtač gubi se pre nego što stigne do kože.

Saveti za oblačenje tokom vrućine

Najvažnije je da odeća ne bude uz telo. Boja odeće nije toliko važna koliko njena prozračnost i udobnost. Odeća treba da bude dovoljno lagana da omogući vazduhu da slobodno cirkuliše između tkanine i kože. Beduini, na primer, nose lepršave haljine koje omogućavaju neophodnu ventilaciju.

Materijal odeće takođe igra važnu ulogu. U arapskim zemljama, uobičajen način da se nosi sa vrućinom je konzumiranje toplih napitaka i hrane. Vruća hrana izaziva blagi porast telesne temperature, što podstiče telo da se dodatno ohladi kroz znojenje.

Dakle, bez obzira na boju odeće, najvažniji faktor tokom vrućina je da je odeća prozračna i udobna. Pridržavanje ovih saveta može značajno pomoći u borbi protiv visokih temperatura. Prema naučnim izvorima kao što su The Guardian i Science Focus, odgovarajuća odeća i uzimanje toplih napitaka mogu pomoći telu da se bolje nosi sa ekstremnom vrućinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.