U trendu

Četiri stvari koje ste verovatno nasledile od svoje mame

Kažu da se svaka žena s vremenom pretvori u svoju mamu, a iako to zvuči kao kliše, izgleda da u tome ima i nešto istine.

Naučno je dokazano da postoje neke stvari koje deca najčešće nasleđuju od svojih majki, dok za očeve nije dokazan sličan uticaj, a tiču se i izgleda i ponašanja.

Otkrijte o čemu je reč i proverite koliko toga možete primetiti na sopstvenom primeru:

1. Inteligencija

Šanse da ste nasledile „majčinu pamet“ mnogo su veće nego da ste je nasledile od oca. U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Glazgovu u kojem je učestvovalo 12.000 mladih ljudi starosti od 14 do 22 godine, većina ispitanika imala je isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.

2. Navike spavanja

Ako imate problema sa spavanjem, mogući krivac za to je vaša mama. U stručnom časopisu Sleep Medicine 2017. godine obavljeno je istraživanje koje je otkrilo da majke često prenose svoje navike spavanja na svoju decu i da deca žena koje pate od nesanice najčešće spavaju manje od ostale dece. Naučnici nisu uočili takve nasledne osobine od očeva.

3. Mladolikost

Ako vaša mama izgleda mladoliko, onda ste prve srećnice jer su vam mnogo veće šanse da ćete i vi tako izgledati u njenim godinama. Naučnici s nemačkog instituta za biologiju starenja Max Planck dokazali su da DNA iz mitohondrija, koji nasleđujemo direktno od naših majki, može delimično kontrolisati i način na koji starimo.

4. Menopauza

Velika je šansa da ćete ući u menopauzu otprilike u isto doba života kada i vaša mama. Istraživanje sprovedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka u kojem je učestvovalo preko 2.000 žena pokazalo je da preuranjena ili zakasnela menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje pre 45. i nakon 55. godine, može biti nasledna. Žene čije su majke prošle kroz takve menopauze imaju šest puta veće šanse da će se to dogoditi i njima od žena čije su majke ušle u menopauzu između 45. i 55. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.