U trendu

Četiri svakodnevne navike zbog kojih brže starite: Menjajte ih što pre

Postoji li tajna dugovečnosti? Možda i ne, ali naše navike i stil života svakako duboko utiču na procese starenja i nastanak bolesti (čak i ozbiljnih), dopuštajući nam da biramo hoćemo li živeti kratko ili, naprotiv, dugo i zdravo.

Kad starost počne da uzima danak, svi bismo voljeli vratiti sat unatrag – ili barem zaustavimo vreme i sprečimo starenje da napreduje. Ali bi li zaista bilo moguće zaustaviti starost? Prema naučnicima, da.

Evo nekih svakodnevnih navika zbog kojih prerano starimo i koje, ako ih pravilno korigujemo, mogu učiniti da se osećamo (i izgledamo) mlađe, produžujući godine u kojima smo zdravi:

1. Stres

Glavni uzrok preranog starenja svakako je stres – on povećava rizik od srčanih problema, visokog krvnog pritiska i drugih hroničnih patologija. Takođe, može imati direktan efekat na starenje naših čelija.

Istraživanje koju je sproveo Harvard Medical School otkriva da hronični stres skraćuje telomere, strukture unutar ćelija koje sadrže našu DNK: ako telomeri postanu prekratki, ćelija takođe može umreti. Odumiranje ćelija može dovesti ne samo do ubrzanog starenja, već i do većeg rizika od srčanih problema i raka.

2. Jedenje previše crvenog mesa

Ishrana takođe igra važnu ulogu u prevremenom starenju. Konkretno, učestalo uzimanje crvenog mesa skratilo bi godine života. Nedavno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Državama na više od milion ljudi, analiziralo je korelaciju između konzumacije crvenog mesa i pojave ishemijske bolesti srca (uzimajući u obzir ne samo ishranu, već i faktore koji nisu povezani s ishranom).

Pacijenti koji su konzumirali čak i minimalne količine crvenog mesa (naročito prerađenog, kao što je slučaj sa suhomesnatim proizvodima i kobasicama) imali su veći rizik od nastanka patologije u odnosu na one koji ga nisu konzumirali (zamena proteinskog unosa mesa namirnicama biljnog porekla), prenosi Novi list.

3. Konzumiranje alkohola

Konzumacija alkohola takođe podstiče prerano starenje naših ćelija jer dehidrira tkiva i uzrokuje upalu kože (crvenilo lica, popucale kapilare i otoke) zbog čega koža izgleda starije nego što jeste.

Istraživanje sprovedeno na 3.200 žena, a istaklo je kako konzumacija alkohola podstiče starenje lica: žene koje piju velike količine alkohola (više od osam pića nedeljno) imaju više bora, podočnjaka i vidljivih kapilara u poređenju  s onima koje piju umereno ili nikako.

4. Malo se krećete

Konačno, neaktivnost i sedilački način života takođe mogu doprineti tome da brže starimo. Nije tajna, naime, da nam aktivan život i stalna fizička aktivnost (čak i umerena) mogu pomoći u očuvanju zdravlja i produžiti životni vek za mnogo godina.

Čak i samo 15 minuta dnevno dovoljno je za mnoge dobrobiti za zdravlje. Nedavna istraživanja su pokazala 28% smanjenje rizika od prerane smrti kod ljudi koji stalno treniraju najmanje 150 minuta nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar