U trendu

Cigarete su sve skuplje, konačno ih se rešite: Bivši pušači otkrili šest trikova koji provereno pomažu

Ostavljanje cigareta nikada nije lako, ali odluka da prestanete da pušite će koristiti vašem zdravlju, ali će vas osloboditi i velikog troška.

Ako sve to znate, zašto je onda toliko teško rešiti se cigareta? To se događa jer nikotin izaziva zavisnost, a kao i sve „bolesti zavisnosti“, potrebno im je pristupiti s pažljivo osmišljenim planom delovanja.

Probajte ovih nekoliko efikasnih i jeftinih saveta koje su podelili bivši pušači, a koji su njima pomogli da se zauvek oslobode zavisnosti od cigareta i započnu zdraviju budućnost.

1. Pronađite motivaciju: Prvi korak ka ostavljanju pušenja je da pronađete motivaciju. Razmislite o prednostima za zdravlje, kao što su poboljšanje plućne funkcije i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Bitan faktor su i finansije. Zamislite koliko ćete uštedeti kada prestanete da kupujte cigarete.

Stavite na papir koliko svakog dana potrošite pa pomnožite s 365 dana – ostaćete šokirani! Svota je tolika da može podmiriti putovanja na neku luksuznu destinaciju za odmor.

2. Postavite jasne ciljeve: Odredite datum kada ćete prestati da pušite i zapišite ga. Takođe, postavite kratkoročne ciljeve, kao što je smanjenje broja popušenih cigareta svakog dana, kako biste postupno smanjili zavisnost te na kraju i potpuno prestali da pušite.

3. Podrška je važna: Neka vaša odluka bude poznata vašim najbližima. Obavestite porodicu, prijatelje i kolege o svom planu da ostavite cigarete. Ohrabrujte ih da vam pruže podršku i razumevanje.

Pridružite se grupi za podršku ili pronađite mentora koji je prestao da puši. Deljenje iskustava i dobijanje podrške od drugih ljudi može biti jako korisno tokom ovog procesa.

4. Promena navika: Identifikujte situacije u kojima najčešće pušite i pokušajte da promenite te navike. Na primer, ako pušite uz jutarnju kafu, razmislite o tome da zamenite tu rutinu nečim drugim, kao što je šetnja ili vežbanje.

Izbegavajte situacije koje mogu izazvati želju za cigaretama, kao što su izlasci u kafiće ili druženje s pušačima.

5. Zamena i terapije: Razmislite o upotrebi zamenskih proizvoda kao što su žvake, bombone ili električne cigarete. Ovi proizvodi vam mogu pomoći da suzbijete želju za cigaretama i da postepeno smanjite zavisnost.

Takođe, razmislite o „terapijama“ poput nikotinskih flastera, žvaka ili inhalatora. Konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom kako biste saznali koje terapije su najbolje za vas i kako da ih najefikasnije koristite.

6. Fizička aktivnost i zdrava ishrana: Uključite fizičku aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu. Vežbanje vam može pomoći da smanjite stres, poboljšate raspoloženje i održite zdravu telesnu težinu. Osim toga, obratite pažnju na ishranu.

Konzumirajte hranu bogatu voćem, povrćem i vlaknima jer će vam to pomoći da održite zdrav metabolizam i smanjite želju za cigaretama.

Imajte na umu da ostavljanje cigareta zahteva odlučnost, podršku i dobro osmišljenu strategiju. Kombinacija svih ovih taktika vam može pomoći da se uspešno rešite loše navike. Svaki dan bez cigareta je korak ka zdravijem i srećnijem životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)