Čovek koji je umro na 7 minuta otkriva šta je video s ‘druge strane’ i lekciju koju je iz toga naučio

Čovek koji je umro na sedam minuta podelio je ono što je video sa ‘druge strane’.

Čovek, koji je doktor astrofizike više od 40 godina, rekao je da je primljen u bolnicu u martu zbog kratkog daha. Nakon što je otkrio da ima krvarenje u plućima, došlo je do srčanog zastoja i izdata mu je ‘plava šifra’ – termin koji se koristi za obaveštavanje lekara da odrasla osoba ima hitnu medicinsku pomoć, prenosi Mirror.

Objašnjavajući na Reddit-u, napisao je: „Lekarima je trebalo sedam minuta da ponovo pokrenu moje srce. Za to vreme sam imao moždani udar zbog nedostatka kiseonika u mozgu. Dva dana sam se budio intubiran i u polusvesti, a onda sam se osvestio i pitao: ‘Šta se dogodilo?’ Teško je povezati unutrašnje vreme sa onim što se dešavalo napolju, ali mogu da nađem neki smisao u tome.

Ali ono što je video tokom tih sedam minuta ublažilo je njegovu zabrinutost zbog smrti. Dodao je: „Ne plašim se smrti, ni najmanje. Plašim se onoga što dolazi pre, naravno, ali priroda olakšava umiranje. Video sam niz od tri ovalne elipse, jednu po jednu, samo visi u crnom prostoru. Sve elipse su bile uspravne, kao da vise o koncu (ali nisu), i sve su imale debljinu, kao prsten. Na unutrašnjoj i spoljašnjoj površini prve elipse video sam planine, potoke, šume i oblake.

„U početku je bila lepa, ali je onda počela da bledi jer su njene boje poprimile žutu nijansu. Izbledela je i zamenila je druga elipsa koja je bila vreli prsten od gvožđa, toliko vreo da su se komadi gvožđa polako raspadali iz nje“, kaže on. Sećao se da je mogao da oseti miris gvožđa, ali je kasnije saznao da krv može da odaje taj miris, što znači da je verovatno povezivao mirise u prostoriji sa svojim vizijama.

Dodao je: „Sada pretpostavljam da sam u to vreme bio u srčanom zastoju. Odjednom se prizor razjasnio i otkrio treću elipsu koja je bila prekrivena prelepim oblacima koji su bili svetlo ružičasti i plavi, kao od najlepšeg izlaska ili zalaska sunca. Verujem da je tada moje srce ponovo počelo da kuca. Kada sam došao k sebi, te tri elipse su mi ostale čvrsto urezane u pamćenje, a kada su mi danima kasnije pričali o infarktu i moždanom udaru, sve mi je počelo da ima smisla’.

Pokušavajući da shvati svoje vizije, rekao je da je proučavao Astronomica Nova nemačkog astronoma Johanesa Keplera i pokušao da shvati kako je Kepler otkrio da su orbite planeta elipse, a ne krugovi. „To je sve što sam video. Nema tunela svetlosti ili srećnih preminulih članova porodice da me pozdrave. Mislim da sanjanje i umiranje odražavaju ono što je najdostupnije u vašem umu tokom tog vremena. Vaš um vam priča priču o tome. Nisam se plašio tokom iskušenja, bio sam samo nepristrasan posmatrač, ali jedini trajni efekat mojih sedam minuta smrti bio je malo smanjen kapacitet mog kratkoročnog pamćenja“, napisao je naučnik, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.