U trendu

Crna statistika: Broj pušača u Srbiji najveći u Evropi, samo su 3 male zemlje ispred nas u svetu

Sprema precenama SZO, u ovom trenutku u svetu ima oko 1,337 milijardi pušača. U odnosu na 2000. godinu to je broj manji za oko 60 miliona, a to je, kako se navodi u izveštaju, prvi put u istoriji da da je na globalnom nivou zabeležen pad broja pušača.

Objavljena je infografika koja prikazuje top 20 zemalja s najvećim udelom pušača među odraslom populacijom.

Prvo mesto je zauzela najmanja republika na svetu – ostrvska država Nauru, koja se nalazi u Tihom okeanu, sa 48,5 posto pušača. Na drugom mestu se našla država Mjanmar, koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji na obalama Bengalskog zaliva i Andamanskog mora, sa 44,1 posto pušača, dok je na trećem mestu još jedna ostrvska država, Kiribati, koja se nalazi u središnjem delu Tihog okeana, sa 40,6 posto pušača.

Na četvrtom našla se Srbija sa 39,8 posto pušača, slede Papua Nova Gvineja, Istočni Timor i Bugarska. Letonija je na 10 mestu i treća zemlja iz Evrope na ovoj neslavnoj svetskoj listi.

I dok u svetu polako opada broj pušača, u Srbiji broj osoba starijih od 15 godina koji svakodnevno konzumiraju cigarete je 2,8 miliona, kako je procenila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Srbiji oko trećine odraslih konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, a godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi.

Procene su da će do 2025. u Srbiji pušiti 34,3 odsto odraslih. To je značajan pad u odnosu na 2000. godinu kada je pušilo 51,5 odraslih.

Ipak procene za 2025. su ispod očekivanog nivoa – pošto je globalni plan bio smanjenje od 30 odsto.

Što se zemalja u okruženju tiče, Hrvatska je zauzela zlatnu sredinu, tj. 11. mesto sa 36,9 posto pušača. Manje od Srba puše i stanovnici Bosne i Hercegovine koji su zauzeli 15. mesto na listi sa 35 posto pušača u zemlji.

Na poslednjem, 20. mestu se našla Litvanija sa 32 posto pušača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (1)