Crne mačke, prosipanje soli…: Ovo su najveća sujeverja u koji mnogi i dalje veruju

Svaka kultura ima svoja sujeverja. U nekim azijskim društvima, na primer, mnogi veruju da brisanje poda nakon zalaska sunca donosi nesreću, a loše je i ostaviti štapiće da stoje u posudi pirinča.

Ipak, neke kulture bile su u međusobnom dodiru toliko dugo da su se verovanja pomešala, što je rezultiralo time da prema nekim stvarima postupamo na iste načine.

1. Crna mačka

Crne mačke postale su sinonim za mnoge sablasne stvari i sujeverja. Međutim, ta stvorenja su tek od trinaestog veka povezana s okultizmom. Naročito u zapadnoj kulturi, često su ih doživljavali kao veštičja stvorenja.

Oduvek je poznato da veštice poštuju prirodu, poštuju biljke i životinje. Nažalost, svaka naklonost prema njima počela se smatrati ‘đavolskom’. Međutim, čini se kao da se vremenom ništa nije promenilo, na primer, crnim mačkama može i dalje trebati duže da budu usvojene od ostalih.

2. Prekršteni prsti

Ovaj gest se uglavnom koristi u dve svrhe: da se oteraju zli duhovi ili dozove sreća. U davna vremena su se međusobno ukrštali kažiprst i srednji prst misleći da će se tako prizvati dobri duhovi i ispuniti se želje. Takođe je rečeno da su rani hrišćani ovo koristili kao zaštitu od Božjeg gnjeva zbog kršenja jedne od zapovedi ‘Ne svedoči lažno protiv bližnjega svoga’.

Kako je religija u to vreme bila nepoželjna, svaki put kad su morali da lažu o tome da slede hrišćanstvo, jednostavno bi prekrstili prste, istinski verujući da to može pomoći. Danas neki rade isto, prekrste prste iza leđa kada lažu.

3. Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru

Ovo nema nikakve veze s lošom srećom ili bilo čime sličnim. Zapravo, u osamnaestom veku su se kišobrani pravili s metalnim žbicama. A njihov kruti, nespretni opružni mehanizam činio ih je još opasnijima u zatvorenom prostoru. Tako bi svako naglo otvaranje moglo ozbiljno da povredi bilo koga oko njih. Možda je to bio glavni razlog zašto se tako jednostavna radnja danas smatra čudnim sujeverjem iz prošlosti.

4. Razbijena ogledala

Stari Grci verovali su da odraz ljudi na površini vode otkriva njihove duše. Ali ogledala su nešto kasnije počeli da proizvode Rimljani, koji su verovali da njihove duše kroz te naprave posmatraju bogovi. Zato se oštećivanje ogledala smatralo nepoštovanjem prema njima. Međutim, postoje i racionalnija objašnjenja za ovo sujeverje.

U sedamnaestom veku u Evropi su počele da se pojavljuju ​​prve fabrike za proizvodnju ogledala. Ali ti otmeni komadi stakla i dalje su bili vrlo skupi i samo su vrlo bogati mogli da ih poseduju. Zbog toga je njihovo razbijanje izazivalo dodatne troškove i verovalo se da je to vrlo nesrećan događaj.

5. Hodanje ispod merdevina

Sva ‘loša sreća’ vezana uz ovo praznovjerje krije se u trouglastom obliku koji merdevine stvaraju same ili s bilo kojom površinom. Mnogi hrišćani veruju da predstavlja Sveto Trojstvo, a broj 3 im je  svet. Dakle, hodanje kroz ovaj trougao smatra se kršenjem Svetog Trojstva.

Drugo objašnjenje je da su merdevine u takvom položaju u prošlosti bile povezane s vešalima. Ali budući da u današnje vreme ne postoji ništa slično, ne treba se zamarati razmišljanjem o tome. Ipak, ako verujete da vam to može doneti nesreću, jedna smešna opcija za ‘rešavanje ovog problema’ je da se vratite putem kojim ste došli, ali ovaj put imate priliku da poželite želju.

6. Kucanje o drvo

U mnogim kulturama lupaju ili dodiruju komad drveta kako bi sprečili lošu sreću. Jedno uobičajeno objašnjenje je da su neke poganske kulture verovale da duhovi i bogovi borave u drveću. Tako da je kucanje na njega bio svojevrsni poziv za zaštitu. Međutim, neki istraživači veruju da sve to potiče iz dečje igre iz devetnaestog veka pod nazivom ‘Tiggy Touchwood’ – bila je to vrsta igre u kojoj su igrači bili imuni, da ne budu uhvaćeni, kada dotaknu komad drveta.

7. Svrab dlanova

Iako je sjajno da verujemo da će nam svrab dlanova doneti novac, i ovo su sujeverje prvi popularizovali Saksonci u petom veku, neki istraživači kažu da bi ono jednostavno moglo da bude uzrokovano različitim stanjima, poput koprivnjače. Kroz istoriju su se neka sujeverja, uključujući i ovo, stopila zajedno, tako da sada mnogo njih veruje u to širom sveta. Neki čak pokušavaju da očešu ruke o drvo kako bi sebi doneli još više sreće.

8. ‘Nazdravlje’

Jedno od najčešćih objašnjenja ovde je povezano s idejom da je u davna vremena kijanje bilo znak da je neko zaražen kugom. Iako kijanje nije bilo simptom ove užasne bolesti, mnogi su i dalje verovali da je ovo način iskazivanja saosećanja i da može nekako zaštititi.

9. Prosipanje soli

Poreklo ovog je donekle slično razbijanju ogledala. Činjenica je da je so u prošlosti bila vrlo skupa i mogla se koristiti u mnoge korisne svrhe. Zbog toga se nije blagonaklono gledalo na njeno rasipanje. Bio je to dragocen začin i s njim je trebalo biti jako oprezan, donosi Bright Side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.