U trendu

Čudo od deteta: Ima 9 godina, a uskoro završava fakultet (video)

Dečak iz Belgije sprema se da u decembru diplomira, a nakon toga, kako otkriva, malo će „proučiti medicinu“. Doktorske studije ipak neće započinjati dok se dobro ne odmori. Tesla mu je uzor i voleo bi da u sopstvenoj laboratoriji stvori veštačke organe, a zatim i celo ljudsko telo.

Dok mazi štene, Loren Simons izgleda kao i svaki drugi devetogodišnjak. Međutim, onda počinje da opisuje kako njegov rad na univerzitetu u Holandiji podrazumeva razvoj kompjuterskog kola koje će replicirati deo mozga, piše Vašington post.

„Pokušavamo da povežemo neurone da bismo mogli da pratimo reakcije na lek u određenom delu mozga“, priča mališan, objašnjavajući projekat u kojem se kombinuju saznanja biomedicine i elektrotehnike.

Belgijsko čudo od deteta na putu je da postane najmlađa osoba u svetu koja je završila fakultet. To će se desiti ukoliko Loren sledećeg meseca bude položio sve što je neophodno za završetak elektrotehničkog odseka Univerziteta u Ajndhovenu.

„Planiram da započnem doktorske studije i da malo proučim medicinu. Ali pre toga – odmor“, otkrio je dečak svoje postdiplomske planove, prenosi RTS.

Loren je rođen u Belgiji, ali živi u Holandiji. Srednju školu završio je za jednu godinu, a trogodišnje studije, ukoliko sve bude išlo po planu, završiće za samo devet meseci.

„Svi profesori su oduševljeni što Lorena imaju za studenta, a za sve nas to je jedinstvena situacija jer je on najmlađi student kojeg smo ikada imali“, objasnio je Sjoerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Kada nije na fakultetu, otkriva, Loren šeta psa, igra video-igre i objavljuje fotografije na Instagramu.

Inspirisan srpsko-američkim pronalazačem Nikolom Teslom, dečak planira da istraži polje veštačkih organa i mogućnost razvoja čitavog veštačkog tela u svojoj laboratoriji, piše Sputnik.

„Moji baba i deda pate od srčanih problema“, objašnjava takvu odluku devetogodišnjak.

Ponude sa univerziteta iz svih krajeva planete pljušte. Zapad SAD trenutno prednjači među destinacijama, a roditelji pokušavaju da pomognu Lorenu da donese odluku.

Dečakov otac Aleksandar Simons ne usuđuje se da nagađa šta sve budućnost može da donese Lorenu – sve pretpostavke rasprsle su se kao baloni od sapunice.

„Nema žurbe. On se sada igra sa obrazovanjem. Zabavlja se kao na igralištu i mi nemamo ništa protiv toga“, zaključio je ponosni otac.

(B92, Sputnik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar