U trendu

Čudo usred Tihog okeana: Mornar pao s broda, život mu spasila ‘crna tačka’

Mornar koji je pao s broda za distribuciju proveo je više od 14 sati u Tihom okeanu, držeći se za staru bovu namenjenu za ribolov pre nego što je pronađen i spašen.

Sam usred okeana i bez prsluka za spašavanje, u zoru je odlučio da zapliva prema crnoj tački na horizontu. Ta odluka spasila mu je život.

Vidam Perevertilov, glavni inženjer na brodu Silver Supporter, vraćen je na palubu nakon više od pola dana provedenog u okeanu. Pad se dogodio 16. februara dok je njegov teretnjak putovao između novozelandske luke Tauranga na severnom ostrvu zemlje i izolovane britanske teritorije Pitcairna, prenosi Guardian.

Kasnije je sinu rekao da je nakon završetka noćne smene u pogonskom prostoru osetio vrtoglavicu pa je izašao na palubu kako bi došao k sebi, ali je pao u vodu.

“Ne seća se pada u more. Možda se onesvestio”, rekao je Perevetilov sin Marat za novozelandske portal Stuff.

Seća se trenutka kada se osvestio i video kako brod plovi u mrak. Posada šest sati nije primetila da ga nema. Kada su shvatili, brod je poslao poziv u pomoć i francuski mornarički avion pridružio se potrazi iz Polinezije, dok je francuska meteorološka služba ispitivala vetrove i struje kako bi utvrdila gde bi se mogao da se nalazi.

Posada na brodu uspela je utvrdi da je Perevertilov bio na brodu u 4 ujutro, jer je u to vreme podneo izveštaj u brodskom dnevniku. U vreme kada je mornar pao s palube, Silver Supporter bio je oko 400 nautičkih milja južno od najjužnijih ostrva Francuske Polinezije.

Usred okeana, s brodom izvan vidokruga, 52-godišnji Perevertilov u zoru je doneo odluku koja mu je na kraju spasila život. Nije bio siguran o čemu se radi, ali je zaplivao prema crnoj mrlji koji je vidio na horizontu.

„Njegova volja za preživljavanjem bila je jaka, ali dok sunce nije izašlo, borio se da se održi na površini“, rekao je sin Marat iz Vidamove rodne Litvanije.

Ispostavilo se da je tačka na horizontu napuštena bova za ribolov. Perevertilov se držao za nju dok ga nisu pronašli oko 18 sati. Njegov brod bio je usred potrage kada je član posade začuo slabašan glas, a stražar u moru video podignutu ruku. Izvučen je iscrpljen, ali nepovređen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)