U trendu

Čudotvorna izvorska voda u selu Odmenje! Milioni ljudi zbog zdravlja dolaze na ovo mesto (foto)

Na oko 50 kilometara od centra Kraljeva nalazi se živopisno selo Odmenje koje je čuveno po lekovitoj vodi. Legenda kaže da je ovo lečilište nastalo kada je kroz selo prošao Sveti Sava i okrepio se vodom sa izvora.

,,Nekada je selo brojilo mnogo više stanovnika, ali su se 70-ih godina iselilo mnogo pa su ostala samo staračka domaćinstva. Ipak, brojni su putnici namernici koji dolaze do izvora, da popiju vode i okrepe se. Mnogi su ovde pronašli svoj spas. Vodu odavde nose u flašama i bidonima, kako bi i kad odu kući imali ove kapljica zdravlja“, rekao je meštanin sela Odmenje.

Izvor Savine lekovite vode ušuškan je duboko u šumi, skriven od pogleda, ali nije nedostižan za sve one koji žele da je popiju. Postoje dve česme na kojima posetioci toče vodu, iznad kojih je postavljena mermerna ploča na kojoj je i napisana legenda da se ovom vodom izlečilo „gubavo kljuse“.

,,Narodna verovanja o lekovitosti ove vode potvrdila je i struka. Njen sastav ispitivao je i Geološki fakultet. Tada se došlo do saznanja da zbog svojih svojstava provereno leči mnoge bakterije. Najdelotvornija se pokazala kad su u pitanju heliko bakterija i ešerihija“, dodaju meštani.

Odmenjeska voda poseduje antioksidanse, cink, selen i silicijum i izuzetno je blagotvorna u teškim reduktivnim dijetama.

Zahvaljujući niskom suvom ostatku, izuzetnom balansu minerala i oligoelemenata i povišenoj alkalnosti, poseduje diuretičko i bakteriostatno dejstvo. Veoma blagotvorno deluje kod bolesti i infekcija bubrega, urinarnih puteva i prostate, kamena u bubregu, bolesti organa za varenje i kožnih bolesti kao što su razne vrste ekcema, piše Informer.

,,Već nekoliko godina godina dolazim na ovaj izvor, i to četiri do pet puta godišnje zbog zdravstvenih problema koje imaju neki od članova porodice, ali od kako se koristi voda sa ovog izvora problemi su značajno umanjeni ili ih gotovo nema“, kaže posetilac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)